Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letiště Praha se chystá rozdělit 18 milionů korun na veřejně prospěšné projekty

Prostřednictvím transparentního grantového programu Dobré sousedství rozdělí Letiště Václava Havla Praha částku 18 milionů korun blízkému okolí. O finanční podporu mohou požádat obce a městské části metropole ovlivněné provozem letiště i veřejně prospěšné organizace působící na jejich území.

10:07 / 8. srpna 2022
Letiště Praha se chystá rozdělit 18 milionů korun na veřejně prospěšné projektyi

Foto: www.prg.aero

S přímou finanční podporou v podobě grantu se Letiště Praha vrací v souvislosti s obnovou létání. „Těší mě, že se díky opětovnému nárůstu provozu můžeme vrátit k projektům finanční podpory blízkého okolí a přispívat tak k rozvoji okolních komunit. Jde přeci o domov náš i našich zaměstnanců. Zároveň ochota pomáhat upevňuje dobré sousedské vztahy, které považuji za velmi důležité," uvedl k vyhlášenému programu Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Podrobná pravidla pro podání žádosti včetně elektronického formuláře jsou k dispozici na webových stránkách letiště www.prg.aero, konkrétně v nové sekci pro blízké okolí s názvem Pro naše sousedy.

Do grantu se mohou přihlásit různé sportovní a zájmové oddíly, školy a dětská zařízení či ekologické, pomáhající a jiné neziskové organizace; samozřejmě také samotné obce, pro které jsou letištní finance významným navýšením běžného rozpočtu. Přihlášky je možné podávat do 30. 9. 2022.

O finančních prostředcích na činnost rozhode hodnotící komise. Ta posoudí přihlášené projekty s ohledem na jejich přínos pro širší komunitu, efektivnost a smysluplnost.

Grantový program Dobré sousedství doplňuje aktivity nefinanční podpory, s nimiž Letiště Praha začalo v době covidu. Tehdy muselo z ekonomických důvodů od finanční podpory upustit. I v současné době tedy pomáhají letištní zaměstnanci včetně kvalitní techniky v blízkém okolí letiště s prořezem stromů, úklidem ulic a další údržbou zeleně a veřejných prostranství.

Stejně tak bude pokračovat finanční podpora jazykového vzdělávání dětí ze základních škol zabezpečené sdružením obcí a městských částí z okolí letiště Prague Airport region. Pro letiště představuje sdružení důležitého partnera v nastavování efektivní podpory blízkému okolí.  

Zároveň s vyhlášením grantového programu byla spuštěna výše zmíněná webová stránka Pro naše sousedy určená obyvatelům v okolí letiště. „Na základě požadavků zastupitelů z okolí, s kterými jsme v častém kontaktu, jsme vytvořili přehled nejdůležitějších informací, které jsou zajímavé pro občany bydlící v okolí letiště. Na jednom místě nyní najdou informace z oblasti měření hluku, termínů údržby hlavní ranveje, grantových programů a akcí pro blízké okolí,“ objasnila vznik stránky Eva Krejčí, ředitelka komunikace.

Grantový program Dobré sousedství zaměřený na podporu veřejně prospěšné činnosti byl zaveden v roce 2007. Za dobu svého fungování (vyjma období covidu) podpořil více než 500 projektů v celkové hodnotě 100 milionů korun.

 

Publikoval: Karel Geba (zdroj: www.prg.aero)

zpět na články

inzerce

nahoru