Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letiště Praha získalo prestižní ocenění v oblasti inovací

Největší mezinárodní letiště v ČR obdrželo ocenění Digital Transformation Award. Tato cena byla letišti udělena za soubor inovativních řešení, která zlepšují efektivitu odbavení a provozní bezpečnost. Oceněna tak byla např. unikátní webová aplikace či meteorologický modul.

14:02 / 2. července 2023
Letiště Praha získalo prestižní ocenění v oblasti inovacíi

Foto: Jiří Pos přebírá ocenění Digital Transformation Award. Zdroj: prg.aero

Skutečnost, že Letiště Praha patří v oblasti inovací mezi lídry, byla opět potvrzena. Letiště totiž získalo ocenění Digital Transformation Award za soubor inovativních řešení zlepšujících efektivitu odbavení a provozní bezpečnost.

„Jsem rád, že jsme uspěli v silné konkurenci inovačních projektů z celé Evropy. Využili jsme nejnovějších digitálních inovací a technologií, abychom zvýšili provozní bezpečnost. Věřím, že právě tyto projekty nám pomohou také zefektivnit každodenní provoz letiště. Výhodou je, že naše inovativní řešení jsou univerzální a v případě zájmu se dají aplikovat pro letiště po celém světě,“ sdělil Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Ocenění bylo letišti uděleno za webovou aplikaci AeroTrafficPRG, která funguje na všech standardních webových prohlížečích. Je propojena s radary a díky tomu nabízí dokonalý přehled o situaci na letišti. Aplikace taktéž upozorňuje řidiče letištních vozidel na blížící se letadlo při přejezdu pojezdových drah, případně při vstupu na runway a do ochranného pásma. Řidiči letištních vozidel jsou také aplikací informováni o bouřkách nebo silném větru. Řidiči využívají zmíněných služeb aplikace prostřednictvím tabletů.

Ohodnocen byl dále meteorologický modul v aplikaci PRINCE (Prague Information Cockpit Ecosystem). Modul nabízí přehled o aktuálním počasí, výhledu na následujících 5 dní i historická data.

Cena se týkala také modulu AutoTOBT zajišťujícího prostřednictvím unikátního algoritmu predikci času ukončení pozemního odbavení letadla, ale i platformy ISH. Ta umožňuje extrémně rychlé sdílení dat se systémy uvnitř společnosti i s externími partnery.

Letiště Václava Havla Praha získalo za loňský rok též ocenění v kategorii HR Excellence Award, kde obdrželo ocenění Highly commended. Tato cena je udělována za nábor talentů a péči o zaměstnance.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: prg.aero)

Letiště Praha získalo prestižní ocenění v oblasti inovací Foto: Aplikace AeroTrafficPRG. Zdroj: prg.aero.
zpět na články

inzerce

nahoru