Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letiště Václava Havla Praha přesune na dva týdny provoz na vedlejší dráhu

Na pražském letišti dojde na přelomu dubna a května k přesunu leteckého provozu na vedlejší dráhu. Změna provozu se uskuteční hlavně kvůli plánované údržbě a kalibraci radionavigačních zařízení. Převedení provozu na vedlejší dráhu bude probíhat v určených časech, a to podle počasí.

10:50 / 12. dubna 2023
Letiště Václava Havla Praha přesune na dva týdny provoz na vedlejší dráhui

Foto: Hlavní dráha pražského letiště. Zdroj: prg.aero

V termínu od 24. dubna do 5. května dojde k přesunutí leteckého provozu v sekvencích na vedlejší dráhu 12/30. Na hlavní vzletové a přistávací dráze 06/24 a souvisejících plochách totiž proběhne mimo jiné plánovaná údržba a kalibrace radionavigačních zařízení.

„Na hlavní dráze budou odborníci provádět technické a stavební činnosti, které souvisí se zvýšením bezpečnosti provozu. Kromě pravidelné předsezonní údržby dojde i na pravidelné geodetické ověřovací měření, kontrolu světelného zabezpečovacího zařízení a již zmíněné kalibrace radionavigačních zařízení,“ informoval Václav Válek, ředitel provozu letištních ploch. 

Přesun na vedlejší dráhu způsobí zvýšení leteckého provozu nad některými osídlenými částmi hlavního města a Středočeského kraje. „Jsme si vědomi toho, že využívání vedlejší dráhy opět zvýší provoz letadel nad hustě osídlenými částmi Prahy a Kladenska, ale rádi bychom zopakovali, že jediným systémovým řešením do budoucna, je realizace projektu paralelní dráhy,” uvedl Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

K převedení provozu na vedlejší dráhu bude docházet v závislosti na počasí, a to pouze v čase mezi osmou hodinou ráno a šestou hodinou večer.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: prg.aero)

zpět na články

inzerce

nahoru