Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letiště Václava Havla Praha slaví jubileum svého názvu

Již deset let nese pražské letiště ve svém názvu jméno prvního porevolučního prezidenta Václava Havla. V rámci letošního výročí přichystalo Letiště Praha několik aktivit připomínajících osobnost i život celosvětově uznávaného politika.

13:17 / 6. října 2022
Letiště Václava Havla Praha slaví jubileum svého názvu i

Foto: www.prg.aero

K oficiálnímu přejmenování letiště došlo 5. října 2012 u příležitosti narozenin Václava Havla. Ceremoniálu se zúčastnila řada osobností tehdejšího společenského, uměleckého i politického života.

„Stále si vážím toho, že jsem u přejmenování letiště před deseti lety byl a mohl tento akt se svými kolegy důstojně naplnit. Myslím, že i díky novému názvu, a především osobě pana Havla, jsme se ještě více dostali do povědomí jako důstojný a sebevědomý vzdušný přístav v srdci Evropy,“ řekl Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

U příležitosti jubilea připravilo letiště ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla dvě výstavy fotografií ze života bývalého prezidenta. „První bude situována ve veřejném spojovacím objektu na výstavních panelech. Druhá bude rozmístěná po letišti především v neveřejné zóně. Počítáme s umístěním fotografií v Relax zónách obou terminálů,“ sdělil Jakub Puchalský, člen představenstva Letiště Praha s tím, že výstava ve spojovacím objektu potrvá do konce října, v tranzitech potom do konce roku.

Další možnost dovědět se více o  přejmenování letiště či si prohlédnou fotografie budou mít cestující prostřednictvím info tabletů v odletové i příletové hale u instalace Forum Havlum. Zde se také budou moci seznámit s významem objektů Forum Havlum včetně tapisérie “Létající muž”; případně si projdou život pana prezidenta na časové ose.

Samotnou tapisérii na motivy Petra Síse doplní fotografie Václava Havla a velkoformátový popisek s informacemi, jenž cestujícím přiblíží její vznik a význam. Popisek bude zavěšený vedle tapisérie nad náměstíčkem na začátku Prstu C Terminálu 2.

Po vzoru světových letišť (JFK, Charles de Gaulle, M. R. Štefánik atd.) navrhl přejmenování mezinárodního letiště v Praze Ruzyni po bývalém prezidentovi Československé a následně České republiky filmový režisér, scenárista a producent Fero Fenič. Stalo se tak v prosinci 2011, krátce po smrti Václava Havla. Petici tehdy podepsalo přes 80 tisíc lidí.

Využití jména Václava Havla ve spojení s mezinárodním letištěm v Praze Ruzyni odsouhlasila Vláda ČR na svém zasedání dne 21. 3. 2012. Dagmar Havlová s využitím jména svého manžela v této souvislosti souhlasila.

Po konzultaci s jazykovými odborníky v květnu téhož roku byl zveřejněn oficiální název. S ohledem na mezinárodní klientelu letiště ale bylo určeno, že se prioritně bude využívat VÁCLAV HAVEL AIRPORT PRAGUE, v české verzi pak LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA PRAHA.

V období od 17. do 27. září 2012 byly na budovách letištních terminálů instalovány nápisy s novým názvem letiště v anglické verzi.

Dne 5. 10. 2012 bylo letiště oficiálně přejmenováno.

V prosinci 2012 byl také veřejně prezentován gobelín “Létající muž”, jehož výrobu finančně podpořili Bono a The Edge ze skupiny U2, Yoko Ono, Peter Gabriel a Sting, který při té příležitosti řekl: „Neúnavné úsilí Václava Havla nás přiblížilo ke světu, který podporuje svobodu a lidská práva pro všechny, proto nám Václav tolik chybí.“ 

Další aktuální informace jsou uvedeny na Twitteru Letiště Praha @PragueAirport.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: www.prg.aero)

Letiště Václava Havla Praha slaví jubileum svého názvu Foto: www.prg.aero. Letiště Václava Havla Praha slaví jubileum svého názvu Foto: www.prg.aero. Letiště Václava Havla Praha slaví jubileum svého názvu Foto: www.prg.aero.
zpět na články

inzerce

nahoru