Otevřít menu
Doprava dnes
-

Letišti Leoše Janáčka v Ostravě loni dvojnásobně stoupl počet cestujících

Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku loni odbavilo 286.393 cestujících. Oproti roku 2021 jde více než o dvojnásobek. Proti poslednímu předcovidovému a rekordnímu roku 2019, kdy letiště odbavilo přes 323.300 lidí, ale bylo loni cestujících v Mošnově o 11 procent méně.

11:09 / 19. ledna 2023
Letišti Leoše Janáčka v Ostravě loni dvojnásobně stoupl počet cestujících

Letiště loni přepravilo 15.490 tun nákladu, meziročně šlo o patnáctiprocentní pokles. I přesto Letiště Ostrava poprvé dosáhlo kladného hospodářského výsledku, jehož výše by měla překročit osm milionů korun. Pokles objemu odbaveného nákladu byl podle společnosti celosvětovým jevem. Důvodem byla zejména covidová omezení v Číně a válečný konflikt na Ukrajině.

Nárůst počtu cestujících proti předchozímu roku činil 108 procent. Více než 85 procent pasažérů cestovalo do některé z 16 letních destinací v šesti zemích. Nejoblíbenějšími destinacemi byly turecká Antalya, bulharský Burgas a egyptské Marsa Alam a Hurghada. Největším dopravcem byla tradičně společnost Smartwings.

"To, že poprvé v historii bude Letiště Ostrava v zisku, není výsledkem jen roku 2022, ale odměnou za kvalitní reformní práci posledních několika let," uvedl generální ředitel letiště Jaromír Radkovský.

Po covidových omezeních loni opět naplno začaly létat pravidelné linky. "Jsem rád, že se vedení letiště podařilo navázat na úspěšnou tradici pravidelných letů do Londýna. Společnost Ryanair tuto linku opět provozuje dvakrát týdně. Za zásadní také považuji obnovení linky do Varšavy. Ostravské letiště je tak kromě Prahy jediným v republice, které má přímé napojení na některý z evropských hubů, tedy síťových letišť," uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Radkovský řekl, že letiště letos čeká několik důležitých projektů. "V nejbližší době bude zahájena výstavba cargo terminálu, který by měl být připraven na provoz již v létě. Realizace tohoto projektu nám pomůže výrazně navýšit naše kapacity pro odbavovaní nákladu. Tento rok naberou na intenzitě přípravné práce na velkou rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy i odbavovacích ploch," uvedl.

Z Mošnova létají pravidelné linky do Londýna a Varšavy. Přes letní sezonu nabízí ostravské letiště také lety do 16 destinací v Řecku, Egyptě, Bulharsku, Tunisku, Turecku a Španělsku. Z letiště létají rovněž pravidelné nákladní spoje do Německa a Asie.

Autor: Filip Červinka (čerpáno z ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru