Otevřít menu
Doprava dnes
-

Léto s IDOLem nabízí návštěvu atraktivních míst v Libereckém kraji

I v letošním roce nabízí Liberecký kraj návštěvu turistických míst za využití vlakových či autobusových spojů. Kraj připravil pro zájemce konkrétní tipy na výlet i přehled toho, jak veřejnou dopravu využít.

16:34 / 10. července 2023
Léto s IDOLem nabízí návštěvu atraktivních míst v Libereckém krajii

Foto: Veřejná doprava Libereckého kraje nabízí turistům jízdu až k zajímavým místům regionu. Zdroj: Liberecký kraj

V rámci akce Léto s IDOLem se mohou místní obyvatelé i návštěvníci regionu podívat do zajímavých míst v Libereckém kraji.  Vydat se k nim lze turistickými spoji veřejné dopravy. Krajské resorty cestovního ruchu a dopravy totiž připravily nejen tipy na výlet, ale také přehledy toho, jak výhodně využít právě veřejnou dopravu.

Nostalgické jízdy

„Rád bych chtěl letos kromě tradičních spojení pozvat cestující také na zážitkové nostalgické jízdy. Ty podporujeme zejména formou dotací a nově jsme k tomu letos ještě zasmluvnili spoje na Zubačce, tedy vlaky v Českém ráji a na trati z Martinic v Krkonoších do Rokytnice nad Jizerou,“ informoval Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

V letošním roce byly do systému dopravní obslužnosti zahrnuty především také vlakové nostalgické jízdy. Cestující s čipovou kartou Opuscard mohou na nostalgické jízdy využít 50% slevu. Jízdenky EURO-NISA-Ticket+ a 24hodinová Síťovka v aplikaci Idolka (pro dospělého za 140 Kč nebo pro skupinu 5 osob za 300 Kč) pak umožňují bezplatnou přepravu právě nostalgickými vlaky.

„Opatřeními chceme posílit roli jízdenky EURO-NISA-Ticket+ v našem kraji a speciálně letos pak v rámci promo akce chceme zvýhodnit síťovou jízdenku v aplikaci Idolka,“ popsal Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK.

Cyklobusem až na Zlaté návrší

Mnoho lidí se na dovolených či výletech stále přiklání k využívání veřejné dopravy. Liberecký kraj proto nabízí cestujícím jízdy unikátními vlaky na Zubačce, parními vlaky v Českém Ráji a Podkrkonoší, ale i staršími motorovými vlaky z Turnova do Lomnice nad Popelkou.

„Hromadná doprava je preferovanou formou dopravy i v rámci cestovního ruchu. I když je křivka nárůstu automobilové dopravy stále stoupající, právě využití hromadné dopravy v rámci volna či dovolené může být pro návštěvníky atraktivní. A Liberecký kraj hledá cesty, jak je do vlaků a autobusů přilákat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

I v letošním roce se mohou turisté dostat vlakem například z Liberce do Doks, na Frýdlantsko, Malou Skálu a Spálov či do Polska. V provozu jsou také tzv. Jizerské cyklobusy, cyklobusy v Českém ráji nebo autobusy jezdící na Zlaté návrší.

Na zajímavá místa v Libereckém kraji lákají turisty autobusy polepené obrazovými upoutávkami.

 „O letošním létě se tyto vozy vyplatí obzvlášť sledovat, protože je připravena soutěž #chytniautobus. Stačí autobus vyfotit, sdílet na svém profilu na Instagramu a fotku označit hashtagem #chytniautobus a #regionliberec! Počítá se umělecká fotka, ale i selfíčko – jen pozor, ať je polep vidět,“ doplnil Jakub Šeps, vedoucí oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Liberecký kraj myslí i na cestující, kteří se rozhodnou vyjet za hranice regionu. V německém či polském příhraničí lze totiž také využívat síťovou jízdenku EURO-NISA-Ticket+. Na webu www.iidol.cz je pak k dispozici seznam partnerů, kteří nabízejí držitelům této jízdenky slevy na vstupném.

Další informace o turistických cílech a dopravních spojeních jsou k nalezení na internetových stránkách https://www.liberecky-kraj.cz/ nebo https://www.iidol.cz/stranky/56:letni-sezona.html.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Liberecký kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru