Otevřít menu
Doprava dnes
-

Liberecký kraj investuje více než 13 milionů korun do cyklodopravy

Liberečtí radní schválili tři dotační programy na podporu cyklistiky v regionu. Finance tak poputují na projektování, výstavbu a rekonstrukce cyklostezek. Konkrétní záměry však musí ještě schválit zastupitelstvo.

11:23 / 14. června 2023
Liberecký kraj investuje více než 13 milionů korun do cyklodopravyi

Foto: Liberecký kraj podporuje výstavbu cyklostezek i budování zázemí pro cyklisty. Zdroj: Liberecký kraj

V Libereckém kraji přibývá nadšených cyklistů, a tak se kraj rozhodl výraznými finančními dotacemi podpořit cyklodopravu. Kraj plánuje mezi žadatele rozdělit celkem 13 197 224,15 Kč.

„Cyklistika se těší stále větší oblibě, a i proto chce kraj zajistit cyklistům pohodlné a bezpečné svezení. I díky tomu v posledních letech došlo k zásadnímu navýšení financování cyklodopravy. Její podpora dává smysl a přispívá ke zlepšení kvality života v našem regionu, a to nejen z hlediska zdraví obyvatelstva, ale také s ohledem na ekologickou šetrnost a s tím spojenou ochranu životního prostředí,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Zájemci o dotace mohli žádat ze tří programů, a to z Podpory výstavby komunikací pro cyklisty, Podpory rekonstrukce, údržby a oprav komunikací pro cyklisty a z Podpory projektové přípravy komunikací pro cyklisty.

Cyklisté se dočkají např. nových cyklostezek Greenway Jizera nebo sv. Zdislava. Zrekonstruována bude např. cyklostezka Varhany na Českolipsku.

Investice i do zázemí pro cyklisty

Mimo výše zmíněné projekty hodlá kraj investovat i do kvalitnějšího zázemí pro cyklisty. „S nárůstem popularity cykloturistiky roste také potřeba vybavení pro cykloturisty v terénu. Není to jen o kvalitě cyklotras, ale právě o jejich doprovodné výbavě, a to jak pro klasické cyklisty, tak i pro ty, kteří využívají elektrokola. Této potřebě jdeme novým programem naproti a věřím, že o něj bude velký zájem,“ popsala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dotační program Infrastruktura cestovního ruchu – doprovodná cyklo infrastruktura týkající se zázemí cyklistů je zaměřen na drobný mobiliář, odpočívadla, přístřešky, stojany na kola, servisní a nabíjecí stanice pro elektrokola. Ze dvou milionů korun vyhrazených pro tyto účely dojde k vybudování zejména technického zázemí (servisní místa, odstavné plochy atd.). Uchazeči o tento druh dotací se mohou hlásit do konce října.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Liberecký kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru