Otevřít menu
Doprava dnes
-

Lidé se vracejí na železnici! Vlaky se využívají hlavně na delší vzdálenosti!

Národní dopravce České dráhy v prvním pololetí roku přepravil celkem 75 milionů lidí, kteří celkově ve vlacích zdolali asi 3,6 miliardy kilometrů. Roste zájem o cestování na delší vzdálenosti. Průměrná přepravní vzdálenost meziročně poskočila skoro o 10 kilometrů. Předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec je za nárůst rád.

12:00 / 24. srpna 2022
Lidé se vracejí na železnici! Vlaky se využívají hlavně na delší vzdálenosti!i

Foto: Ilustrační foto. Zdroj fotky: České dráhy.

Lidé se do vlaků vrací

„Pololetní ukazatele v počtu přepravených cestujících a v přepravních výkonech jednoznačně potvrzují, že se lidé do vlaků vrací. V první polovině roku jsme přepravili 75 milionů cestujících, což je zhruba o 25 milionů cestujících víc než v roce 2021,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČD Michal Krapinec.

Podle jeho slov je patrné, že postupné rušení omezení proti COVID-19 má pozitivní vliv na mobilitu veřejnosti. „Rychlejší růst totiž sledujeme hlavně ve druhém čtvrtletí letošního roku, kdy zmizela poslední opatření včetně povinnosti nosit roušky a respirátory ve veřejné dopravě. V té době jsme vozili už zhruba 86 procent cestujících ve srovnání s posledním rokem před pandemií koronaviru,“ pokračuje Michal Krapinec.

Železnice má své dominantní postavení v dopravě ve velkých aglomeracích a na dálkových linkách

„Z dat vyplývá, že se nám rychle vracejí především cestující do dálkových vlaků. Průměrná přepravní vzdálenost je totiž 48 kilometrů, což je dokonce víc než v roce 2019. To jen ilustruje, že železnice má své dominantní postavení v dopravě ve velkých aglomeracích a pak na dálkových linkách, kde nabízí výhodnou alternativu k individuální cestě autem. Ve vlaku na rozdíl od auta lze totiž pracovat, odpočívat a dělat celou řadu dalších činností, o které lidi na cestě auto připraví,“ doplňuje Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. 

Na změny chování cestujících po pandemii covid-19 hlavně při pravidelných cestách do zaměstnání na kratší vzdálenosti reagují České dráhy také úpravou nabídky, když zavedly například traťovou měsíční jízdenku – 10 dní, která umožňuje držiteli cestovat v libovolně zvolených deseti dnech v měsíci. Tato jízdenka nabízí flexibilní volbu pro ty zaměstnance, kteří částečně pracují v režimu home office. Cestování podporuje také řada dalších obchodních nabídek a nasazení moderních vlaků. České dráhy přepravily za první pololetí roku 2022 celkem 75 milionu cestujících, což je o 49 procent více než v předchozím roce. Přepravní výkon ve stejnou dobu dosáhl 3,6 miliardy os/km, což je meziroční nárůst dokonce o 81 procent. Přepravní vzdálenost meziročně stoupla z 39,6 na 48 kilometrů.

Publikoval: Petr Dejnožka (Zdroj: ACRI)

zpět na články

inzerce

nahoru