Otevřít menu
Doprava dnes
-

Lidé si ve vlacích připlatí od 11. prosince o 15 procent

Jízdné na železnicích od 11. prosince 2022 zdraží o 15 %. Zvýšení cen chystají České dráhy u kilometrických tarifů i Ministerstvo dopravy pro systém jednotného tarifu One Ticket. Oznámili to mluvčí Českých drah a Ministerstva dopravy.

16:46 / 19. října 2022
Lidé si ve vlacích připlatí od 11. prosince o 15 procenti

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ČD.

"Dojde ke změně cen v tarifu SJT, který platí u všech spojů vedených v závazku veřejné služby a na většině komerčních spojů. Cestující v tomto tarifu zaplatí od 11. prosince v průměru o 15 procent více, přestože inflace je aktuálně 18 procent," sdělil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Také ceny v základním kilometrickém ceníku Českých drah pro vnitrostátní přepravu se zvýší v průměru o 15 procent. "Úprava cen v tomto rozsahu se promítne do všech nabídek, které jsou založeny na kilometrickém tarifu, například Flexi základních jízdenek, Traťových jízdenek nebo Traťových jízdenek region," doplnil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

U jízdenek Českých drah na vzdálenost 10 kilometrů stoupne cena o čtyři koruny. U lístku na 45 kilometrů o dvanáct na 92 korun a jízdenka na 100 kilometrů podraží o 25 korun.  Jízdenky za současné ceny mohou lidé využívat do 10. prosince. "V případě nákupu jízdenek v předprodeji tak bude možné cestovat ještě na začátku února za původní ceny a v případě nákupu například čtvrtletní jízdenky mohou cestující jezdit za současné ceny až do května příštího roku," řekl Petr Šťáhlavský z ČD.

"Musíme zachovat veřejnou dopravu dostupnou pro cestující a postupně obnovovat vozový park a zlepšovat železniční infrastrukturu i služby cestujícím," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jemelka k nárůstu jednotného tarifu. "Snažíme se tedy udržet zvýšení cen jízdného pod inflací, i když náklady, které jsou pro dopravu klíčové, stouply mnohem více, než je průměrná inflace," doplnil mluvčí z MDČR.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru