Otevřít menu
Doprava dnes
-

Liftrock přináší revoluci do českého stavebnictví

Stavebnictví je jedno ze zásadních odvětví ekonomiky, jež čekají přímo revoluční změny. Ani tomuto důležitému sektoru se totiž nevyhýbá proces digitalizace. Holding Liftrock sice vstoupil na stavební trh teprve v polovině letošního roku, už teď je ale na poli zavádění digitalizace do stavebnictví v pozici lídra.

8:21 / 5. prosince 2023
Liftrock přináší revoluci do českého stavebnictvíi

Foto: liftrock.eu

Stavebnictví jako jedno z klíčových odvětví ekonomiky stojí před revolučními změnami. Jejich společným jmenovatelem je digitalizace. Pro holding Liftrock, který vstoupil na stavební trh v první polovině tohoto roku, však digitalizace není novým pojmem. Společnost už dlouhou dobu působí osvětově, vysvětluje, co digitalizace stavebnictví znamená, přednáší na konferencích a podílí se na tvorbě metodik a směrnic u investorských organizací. Liftrock chce být lídrem v zavádění digitalizace do stavebnictví a také se mu to daří.

„Jednoznačně podporujeme zavedení systematizace, nových trendů, digitalizace a smluvních vzorů FIDIC do řízeních stavebních projektů. Všechny tyto kroky přispějí k transparentnosti našeho oboru, zvýšení atraktivity a v konečném důsledku i zlepšení pověsti stavebnictví,“ vysvětluje ředitel Liftrocku Václav Větrovský.

Spojuje pět společností s různým know-how
Liftrock vznikl spojením pěti společností: Contract Management Česko, Contract Management Slovensko, Quality Management, Proconom Software a TechPro Management. Jeho cílem je kultivovat celý stavební trh a prohloubit spolupráci mezi jednotlivými společnostmi, byť každá má svůj unikátní produkt a know-how.

„Vzniká tak platforma, která by měla tvořit synergii jednotlivých projektů a měla by umět pomoct stavbám ve všech fázích,“ popisuje hlavní ekonom Liftrocku Michal Hlavnička.

Digitalizace zefektivní realizaci staveb
Liftrock se snaží zavádět nové trendy a moderní způsoby do procesu řízení stavebních zakázek a projektového managementu. Nejsložitější je přitom přesvědčit partnery, aby změnili staré zajeté postupy a řídili se novými pravidly. Druhou překážkou je digitalizace stavebních projektů, která je v současnosti od veřejných zadavatelů spíše nechtěná, přestože už od příštího roku bude s přijetím zákona o BIM povinná.

„Digitalizované stavebnictví nám poskytne obrovské příležitosti, zefektivní přípravu i realizaci staveb. Nejzásadnějším přínosem je dostupnost aktuálních informací o stavbě, což je nezbytným podkladem pro kvalitní řízení projektu,“ říká technický ředitel Liftrocku Martin Sklenář. Nový zákon bude pro Liftrock zásadním dokumentem.

Stavebnictví chybí mladá krev
Ačkoliv se stavebnictví v mnoha ohledech stále posouvá vpřed a očekávané přijetí zákona o BIM přinese klíčové změny, základní problémy v oboru zůstávají. A potýkají se s nimi všichni hráči na trhu. Podle Václava Větrovského sem patří hlavně nezájem mladší generace.

„V současnosti jsme svědky absolutní absence nově příchozích lidí, pracovníků a studentů, což nám brání v generační obměně, přirozeném sledování a implementaci nejnovějších trendů do oboru,“ upozorňuje Větrovský s tím, že z toho pak plyne zastaralost oboru.

Chceme spolupracovat i konkurovat
Nic však není ztraceno. Situace by se už brzy mohla obrátit k lepšímu. Právě připravované změny a zavádění digitalizace totiž mohou podle Martina Sklenáře přilákat novou generaci a změnit obor na atraktivní odvětví. A k tomu by celé stavebnictví mělo směřovat.

„Usilujeme o zdravé tržní prostředí. Chceme kolem sebe vytvořit skupinu moderních inovativních firem, se kterými budeme spolupracovat a zároveň si konkurovat,“ dodává Václav Větrovský.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: liftrock.eu)

zpět na články

inzerce

nahoru