Otevřít menu
Doprava dnes
-

Loď Arnošt v Pardubicích je v opravě, na vodu se vrátí asi až v září

Výletní plavby po Labi v Pardubicích letos v létě pravděpodobně nebudou. Loď Arnošt z Pardubic po deseti letech podstupuje od března technickou prohlídku. Následovat budou generální opravy, které si vyžádají víc času. Na vodu se vrátí nejspíš v září. To řekl ředitel Dopravního podniku Tomáš Pelikán.

9:53 / 21. dubna 2022
 Loď Arnošt v Pardubicích je v opravě, na vodu se vrátí asi až v záříi

Foto: Radek Kalhous

"Loď je rozebraná, aby bylo přístupné všechno, co je potřeba, lodní registr má do konce dubna udělat všechny rentgenové zkoušky. Čekáme, až budeme mít definitivně protokol, z něj bude jasné, co musíme a co nemusíme dělat," řekl Pelikán.

Už teď ale Dopravní podnik ví, že výletní loď se na vodu na začátku léta nedostane. "Víme, že rozsah prací bude takový, že léto pravděpodobně nestihneme, a hrajeme o zahájení sezony v září. Když je příjemný podzim, tak i v září je na lodi rušno," uvedl Pelikán.

Na infolinku podle Pelikána denně volají lidé a chtějí si rezervovat jízdu lodí nebo objednat poukázku pro někoho k narozeninám.

Náklady na opravy vzejdou až z kompletní prohlídky. Určitě se ale musí opravit elektroinstalace nebo vyměnit vybavení v kuchyni. Rentgeny pak odhalí, jak je na tom například ocelová konstrukce, dodal Pelikán.

Arnošt z Pardubic, jediná loď, která v Pardubicích vozí výletníky, je od března ve firmě Jesko CZ v obci Hlavečník na Pardubicku. V Přelouči, kam ji dotáhl remorkér, ji jeřáby přemístily na nákladní soupravu, která ji dále převezla jako nadměrný náklad po silnici. Výletní loď byla vyrobená v roce 2001 a v roce 2011 byla zmodernizovaná. Po deseti letech znovu musí podstoupit prohlídku a opravu, aby získala průkaz způsobilosti k plavbě. Od roku 2012 loď provozuje Dopravní podnik města Pardubic.

Loď má domovské přístaviště za stadionem, odkud jezdí směrem na Brozany, Kunětice nebo na Srnojedy a dvě sezony také do Přelouče. Plavba do Přelouče trvá čtyři hodiny, jednu cestu tam nebo zpět proto cestující obvykle absolvují historickým autobusem.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru