Otevřít menu
Doprava dnes
-

Loňský rok zapomněli cestující v brněnské MHD rekordních 800 věcí. Ve vozech nechali i disco kouli nebo tiskárnu

Za minulý rok eviduje brněnský dopravní podnik téměř 800 ztracených věcí v MHD, což je daleko více než předchozí roky. Jen část majitelů si však svoje věci přijde vyzvednout. Pouze necelých 20 % poputuje zpět ke svým majitelům.

19:35 / 1. února 2023
Loňský rok zapomněli cestující v brněnské MHD rekordních 800 věcí. Ve vozech nechali i disco kouli nebo tiskárnui

Foto: V brněnské MHD našli řidiči i kuriozní předměty. Zdroj: pixabay.com

V roce 2022 byli cestující v brněnské MHD nejvíce zapomnětliví za posledních šest let. V šalinách, trolejbusech a autobusech nechávali pasažéři nejvíce peněženky, tašky s věcmi a občanské průkazy. Našla se tu ale i disco koule, tiskárna, dětská sedačka či velkoformátový obraz. Nejvíce věcí ztráceli cestující v uplynulém roce v květnu a v červnu.

„Loňský rok byl podle našich statistik opravdu rekordní. Ve vozech řidiči či všímaví cestující našli 783 ztracených věcí, což je za posledních šest let nejvíc. Hranici 600 zapomenutých předmětů cestující překročili i v roce 2019, kdy se ve ztrátách a nálezech objevilo 666 předmětů,“ informoval Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna. 

Každá nalezená věc ve vozech MHD je uložena na příslušné výpravně nebo v informační kanceláři. Během následujících 24 hodin jsou pak tyto předměty vloženy do seznamu na webových stránkách www.dpmb.cz (v sekci ztráty a nálezy) s kontaktem na příslušného pracovníka, u kterého se konkrétní věc nachází. „Pokud nedojde k vyzvednutí, odevzdáváme je pravidelně na referát podatelny Odboru vnitřních věcí Magistrátu města Brna, a to většinou každou středu,“ uvedla Renata Singerová, vedoucí komunikace se zákazníky DPMB.

Některé zapomenuté věci se do systému ztrát ani nedostanou, jelikož se k majiteli vrátí dřív, než je řidiči stihnou dovézt na výpravnu. „Pokud si cestující hned uvědomí, že ve voze něco zapomněli, velmi často nás telefonicky kontaktují. Ve většině případů jsme schopni s pomocí řidiče a pracovníků dispečinku danou věc dohledat a předat ji majiteli. Nejčastěji se jedná o tašky, klíče, peněženky s hotovostí či drahé věci,“ řekl Havránek.  

Pokud však cestující zaznamená ztrátu až po delší době, v takovém případě by měl především kontrolovat webové stránky brněnského dopravního podniku.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: SDP ČR)

Loňský rok zapomněli cestující v brněnské MHD rekordních 800 věcí. Ve vozech nechali i disco kouli nebo tiskárnu Foto: Zapomenuté předměty jsou zpravidla uloženy na příslušné výpravně. Zdroj: SDP ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru