Otevřít menu
Doprava dnes
-

Lufthansa se díky vysokému růstu v nákladní divizi vrátila k zisku

Německá letecká společnost Lufthansa se ve druhém čtvrtletí vrátila k zisku a díky příznivým výsledkům zlepšila výhled na celý letošní rok. Očištěný zisk před zdaněním a odpisy činily 393 milionů eur (9,7 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 827 milionů eur ve stejném období loni.

19:31 / 4. srpna 2022
Lufthansa se díky vysokému růstu v nákladní divizi vrátila k zisku

Vyšší ceny letenek a pokračující růst v nákladní divizi vykompenzovaly růst cen pohonných hmot. Oznámily to aerolinky v dnešním prohlášení. Čistý zisk činil 259 milionů eur proti ztrátě 756 milionů eur loni. Celkové tržby stouply o 164 procent na 8,5 miliardy eur.

Osobní letecká doprava vykázala očištěnou provozní ztrátu 86 milionů eur. Důvodem byly náklady spojené s přerušením letů. Analytici však čekali ztrátu až 228 milionů eur a loni ztráta činila až 1,2 miliardy eur. Očištěný provozní zisk z nákladní dopravy stoupl o 48 procenta na 482 milionů eur.

Po příznivých výsledcích za druhé čtvrtletí aerolinky očekávají, že za celý rok vykážou upravený provozní zisk přes 500 milionů eur. Má k tomu přispět další oživení v osobní dopravě. Kvůli nedostatku personálu na letištích a v leteckých společnostech by však kapacita v současném letním čtvrtletí měla dosáhnout pouze 80 procent předkrizové úrovně místo původně očekávaných 85 procent.

Konkurenční společnosti Air France-KLM a IAG, vlastník British Airways, minulý týden rovněž oznámily návrat k zisku ve druhém čtvrtletí, protože poptávka po cestování po omezeních souvisejících s pandemií covidu-19 v letech 2020 a 2021 se opět zvedla.

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru