Otevřít menu
Doprava dnes
-

Lufthansa zruší další lety z Frankfurtu a Mnichova

Do konce srpna zruší německé aerolinky Lufthansa dalších 2000 letů z Frankfurtu a Mnichova. Důvodem je nedostatek zaměstnanců, stávky, počasí i pandemická situace.

7:23 / 15. července 2022
Lufthansa zruší další lety z Frankfurtu a Mnichovai

Foto: pixabay.com

Podle agentury DPA řekl mluvčí společnosti, že půjde především o vnitrostátní lety nebo krátké trasy do blízkých destinací v zahraničí, které je možné řešit alternativním způsobem. Lety do prázdninových destinací bude Lufthansa rušit jen ve výjimečných případech.

Jedná se v pořadí o třetí vlnu rušení letů, k němuž Lufthansa přistoupila letos v létě. Nejprve firma zrušila 3 100 letů na červenec a srpen; poté dalších 770 spojů v týdnu od 8. do 14. července. Aktuálně přibylo dalších 2000 letů na období šesti týdnů. Počet 3 100 zrušených letů během první vlny tvořil asi čtyři procenta kapacity aerolinek v daném období.

Mluvčí společnosti dále sdělil, že se ohlášená série zrušených letů bude týkat hlavně odpolední a večerní špičky. V těchto časech jsou pozemní služby v dopravních uzlech přetíženy, letadla pak nabírají zpoždění a zavazadla zůstávají na letišti.

Frankfurt očekává hlavní nápor o víkendu 22. až 24. července, protože v německých spolkových zemích Hesensko a Porýní-Falc začínají školní prázdniny.

"Lufthansa zavedla četná opatření a přijímá další zaměstnance všude, kde je to možné, aby zajistila co největší stabilitu letového řádu," uvedl dopravce pro agenturu Reuters.

Problémy způsobené nedostatkem zaměstnanců, stávkami a podobně musí řešit řada evropských letišť. Například londýnské letiště Heathrow v úterý vyzvalo aerolinky, ať zastaví prodej letenek na léto. Nejvytíženější britské letiště plánuje omezit počet cestujících, kteří z něj potřebují odcestovat, na 100 000 denně.

Druhý největší londýnský dopravní uzel, Letiště Gatwick, v červnu oznámilo, že z důvodu nedostatku zaměstnanců omezí počet letů v červenci na 825 a v srpnu na 850 za den. Před covidovou pandemií přitom dokázalo letiště vypravit denně až 950 letů.

Obdobné opatření přijalo i amsterodamské letiště Schiphol. To přinutilo společnost KLM, nizozemského dopravce, omezit prodej letenek.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru