Otevřít menu
Doprava dnes
-

Malá rekreační plavidla a osobní lodě budou mít v Poděbradech nové přistaviště

V Poděbradech Ředitelství vodních cest (ŘVC) buduje přístaviště pro malá rekreační plavidla a osobní lodě. Dnešním dnem na Nymbursku začala výstavba přístaviště u Labe. Bude rozdělené na dvě části. Na levém břehu v budoucnu „zakotví“ 14 malých rekreačních plavidel, pravý břeh bude určen pro osobní lodě.

4:46 / 11. listopadu 2022
Malá rekreační plavidla a osobní lodě budou mít v Poděbradech nové přistavištěi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ŘVC.

O vodní dopravu je obrovský zájem

Nové poděbradské přístaviště budou moct využívat jak malá rekreační plavidla, tak osobní lodě. Stavba pro malá pravidla mezi mostem a jezem bude ve formě plovoucího mola, které bude dlouhé 73 metrů, kde bude 14 míst. Cestující po vodě se mohou těšit na elektrické, vodní a světelné přípojky. Molo se s břehem spojí pomocí pohyblivé lávky se zábradlím. Přístaviště pro osobní lodě se bude skládat z ocelových plovoucích mol o rozměrech devětkrát čtyři metry s lávkou na břeh. Zakotví u něj největší osobní lodě plující po Labi. Tedy lodě dlouhé až 84 metrů.

Náklady na tento projekt jsou 32,8 milionu korun bez DPH, přičemž přístaviště bude financováno ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Přístaviště pro osobní lodě bude stát 6,5 milionu korun a stavba pro malá plavidla 26,3 milionu korun. Tyto informace dnes v Poděbradech prozradil ředitel ŘVC Lubomír Fojtů. V roce 2023 by toto přístaviště mělo být hotové a schopné zvládnout plavební sezonu.

"O vodní dopravu je obrovský zájem, do České republiky až do Prahy najíždějí velká osobní plavidla, jak třeba Elbe Princess, a pro tyto návštěvy ze zahraničí, i naše velká plavidla typu Florentina stavíme rovněž taková přístaviště, kde budou moci přistávat, nabrat vodu, připojit se na elektřinu, kde budou moci bezpečně nastoupit cestující," řekl ředitel ŘVC.

V obou přístavištích budou moci lodě kotvit zdarma 48 hodin a s pomocí přístavní karty, která bude fungovat ve všech přístavištích na Labi a Vltavě, brát elektřinu a vodu. Město plánuje zajistit v blízkosti přístaviště pro osobní lodě sociální zařízení.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ČTK a ŘVC)

zpět na články

inzerce

nahoru