Otevřít menu
Doprava dnes
-

Města bojují s vraky. V Písku vydražili auta odstavená v ulicích.

V boji s odstavenými auty pomohla městům novela zákona. Vraky v ulicích mohou i prodávat. Desítky vozidel ale dál zabírají místa na parkovištích. Například v Českých Budějovicích jich v loňském roce odstranili 220. Brzy však zase přibudou další.

16:09 / 9. února 2022
Města bojují s vraky. V Písku vydražili auta odstavená v ulicích. i

Foto: Pavel Dvořák

Odstavené automobily - v mnohých případech už nepojízdné vraky - zabírají parkovací místa v ulicích. S odstavenými auty bez platné technické kontroly, k nimž se jejich majitelé nehlásí, mají nepříjemné zkušenosti ve všech jihočeských městech. Nejvíce takových situací řeší v Českých Budějovicích, kde evidují kolem 150 dlouhodobě odstavených vozidel, a dokonce 15 vraků.

Kristýna Radová ze správy veřejných statků budějovického magistrátu říká, že brzy jich bude zřejmě ještě víc. „V první polovině roku čekáme nárůst. Na desítky vozidel s propadlou technickou kontrolou se totiž vztahovalo evropské nařízení Omnibus II., kdy se jim automaticky prodloužila technická o deset měsíců,“ vysvětluje příčinu.

 „Pokud si provozovatel vozidlo nevyzvedne ve lhůtě šesti měsíců od doručení oznámení, rozhodne silniční správní úřad o povolení prodeje ve veřejné dražbě na základě návrhu vlastníka pozemní komunikace,“ sděluje Petra Měšťanová, mluvčí Písku.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: www.idnes.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru