Otevřít menu
Doprava dnes
-

Město Kolín a Správa železnic mají v úmyslu na železničním mostě zbudovat lávku pro chodce

Na železničním mostě přes Labe v Kolíně chce Správa železnic (SŽ) vybudovat lávku pro chodce a cyklisty. Město loni SŽ oslovilo, aby přes most průchod pro pěší, který je zakázán, legalizovala, nebo zvážila umístění přídavné lávky. SŽ a město budou společně usilovat o dotaci na stavbu lávky ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

15:52 / 12. března 2023
Město Kolín a Správa železnic mají v úmyslu na železničním mostě zbudovat lávku pro chodce i

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: ŘVC.

Vstup na most je zakázán, lidé ale podle vedení města zákaz nerespektují

„Výstavbu lávky na železničním mostě v Kolíně směrem na Velký Osek vnímáme jako smysluplný a logický požadavek města na zkvalitnění pěší a cyklistické dopravy ve městě. Situace bude ještě umocněna zprovozněním nového podchodu pod nádražím," řekl Pavel Tesař ze Správy železnic. Vstup na most je zakázán, lidé ale podle vedení města zákaz nerespektují. Podle starosty Michaela Kašpara (Změna pro Kolín) si po něm zkracují cestu ze Zálabí na nádraží denně odhadem desítky lidí. Povolit průchod po mostě není podle SŽ možné. „Stávající lávka má služební charakter, nemá dostatečnou šířku ani odpovídající přístupy. Technicky ji lze nahradit novou lávkou připojenou ke konstrukci mostu, která bude splňovat normové parametry," doplnil Pavel Tesař.

Podle Michaela Kašpara je hrubý odhad ceny nové lávky 20 až 30 milionů korun. „Je to včetně chodníků a přípojek na Starokolínskou," řekl. SŽ podle něj nyní podnikne další kroky v přípravě projektu a společně budou jednat o příspěvku ze SFDI. "V tuto chvíli ještě budeme řešit investorství a finanční náklady, nicméně město je připraveno v rámci možností i participovat na této investici, která by měla primárně sloužit pěším a cyklistům z Kolína a širokého okolí," doplnil starosta Kolína. Rekonstrukce železničního mostu v Kolíně dokončená v roce 2010 vyšla na 1,2 miliardy korun. Součástí přemostění je pohyblivé zdvihací pole nad plavební dráhou, které má umožnit průplav velké nákladní dopravy. Doposud ale nebylo využito. Se stavbou bezbariérového podchodu pod nádražím v Kolíně plánuje SŽ začít zřejmě letos v létě. Na podchod s vyústěním ve Starokolínské ulici vypsala loni v prosinci tendr počtvrté. Do předchozích se buď nikdo nepřihlásil nebo nabídl vyšší cenu, poslední řízení zrušila sama SŽ. „Jsme ve fázi tendru na zhotovitele stavby. Pokud nebudou dotazy uchazečů o zakázku, předpokládáme otevírání nabídek ještě v tomto měsíci," zní ze Správy železnic. Předpokládaná cena zakázky je téměř 390 milionů korun.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: ČTK)

 

zpět na články

inzerce

nahoru