Otevřít menu
Doprava dnes
-

Mezi Přerovem a Starým Městem budou jezdit autobusy

Vlaky Leo Expressu mezi stanicemi Přerov a Staré Město u Uherského Hradiště nahradí od 14. června autobusy. Společnost Leo Express vlakové spoje zruší kvůli změně trakční soustavy. Autobusy s kapacitu 45 míst bude dopravce vypravovat dvakrát denně od vlakového nádraží v Přerově do Starého Města a zpět přes Hulín a Otrokovice. Cesta vyjde na 99 Kč.

7:13 / 11. června 2022
Mezi Přerovem a Starým Městem budou jezdit autobusyi

Foto: cs.wikipedia.org

ČTK o tom informoval Emil Sedlařík, mluvčí Leo Expressu.

Leo Express upozornil na zrušení vlakových spojů již dříve. Důvodem je přepnutí trakční soustavy mezi stanicemi Nedakonice-Říkovice na střídavý proud Správou železnic, což podle mluvčího znemožňuje průjezd vlakům Leo Express.

Na trase ze Starého Města do Prahy a zpět jezdí zatím denně dva přímé vlakové spoje Leo Expressu.

Ke zrušení spojů se již v květnu pro ČTK vyjádřil Stanislav Blaha (ODS), starosta Uherského Hradiště. Podle něj se tak pro obyvatele Zlínského kraje, zejména Uherskohradišťska, sníží možnost přímého vlakového spojení do hlavního města. Výpadek nebude jen tak nahraditelný a obyvatelům bude chybět.

Volné vlakové kapacity převede Leo Express po 14. červnu na trať mezi Prahou a Ostravskem. Všechny spoje budou i nadále zastavovat v Přerově. Na trati přibudou dva nové páry spojů. „Nabídne tak (Leo Express) cestujícím další atraktivní časy, a to zejména pozdější večerní spoj, po kterém v posledních letech roste poptávka. Přibude i noční spoj z Bohumína do Olomouce a České Třebové nebo ranní spoj z Přerova s příjezdem do Prahy v 8:39," uvedl mluvčí.

Přímým spojem se cestující z jižní části Zlínského kraje dostanou do Prahy s Českými drahami. Slovácký expres jede ve všední den v obou směrech sedmkrát. Podle mluvčího Petra Šťáhlavského přepnutí trakční soustavy mezi Nedakonicemi na Uherskohradišťsku a Říkovicemi na Přerovsku neznamená pro České dráhy z provozního hlediska žádnou komplikaci. „Na změnu jsme se připravili s předstihem a Slovácké expresy jsou dopravovány nejmodernějšími vícesystémovými elektrickými lokomotivami Siemens Vectron, které jsou vybaveny také moderním zabezpečovacím systémem ETCS. Ostatní spoje, například EuroCity z Polska do Rakouska a Maďarska, rychlíky Moravan a regionální spoje byly provozovány vícesystémovými lokomotivami a jednotkami i v minulosti," vysvětlil Šťáhlavský.

Zrušení vlakových spojů Leo Expressu bude mít vliv i na obyvatele Zlína. Ti mohli nastoupit či vystoupit v sousedních Otrokovicích. Ze Zlína do Prahy nabízejí České dráhy jen jeden přímý spoj - Zlínský expres. V tomto případě je možné jet do hlavního města brzy ráno a večer zpět. Jinak musí cestující v Otrokovicích přestupovat. Pokud jde o  RegioJet, musí cestující, jenž by chtěl využít vlakovou dopravu, jet prvně autobusem ze Zlína do Olomouce a tam přestoupit na vlak do Prahy.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru