Otevřít menu
Doprava dnes
-

MHD má naději na silnou podporu, nový ministr dopravy se sešel se zástupci SDP ČR

Nový ministr dopravy Martin Kupka se v úterý 21. prosince sešel se zástupci Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR). Byla to jeho první schůzka s oborovým sdružením ve funkci ministra. Dopravním podnikům tak vyslal signál, který jim dává naději, že městská hromadná doprava (MHD) konečně přestane být mezi dopravci opomíjenou „popelkou“.

11:19 / 26. prosince 2021
MHD má naději na silnou podporu, nový ministr dopravy se sešel se zástupci SDP ČRi

Foto: sdp-cr.cz

„Na jednání jsme se shodli, že městská mobilita by měla mít významné zastání ve všech strategických dokumentech ministerstva. Také jsme se bavili o moderních trendech ve vývoji městské mobility, mezi něž patří například snižování emisí. Některé dopravní podniky v ČR už fungují v nízkoemisním režimu a nepotřebovaly k tomu žádné nařízení, ale jedná se o výsledek přirozené snahy zlepšovat služby pro cestující,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

V předchozí době se zdálo, že MHD pro zákonodárce nebyla dostatečně atraktivním tématem. „Městská hromadná doprava není dokonce v české legislativě nijak zásadně ukotvena. To bychom chtěli změnit, jelikož je pro města a aglomerace důležitým prvkem a neodmyslitelně k nim patří. Pan ministr nám navrhl, abychom mu předložili zásadní body a témata, která jsou pro nás prioritní, a přislíbil, že nám bude maximálně nápomocný. Věříme, že ekologická doprava bude mít u zákonodárců konečně zelenou, podobně jako při nedávném jednání o poplatcích za obnovitelné zdroje energie,“řekl po setkání předseda SDP ČR Tomáš Pelikán.

Služba MHD obecně spadá pod města, přeneseně pod Ministerstvo vnitra. Dotační problematiku řeší dopravní podniky s Ministerstvem pro místní rozvoj, Ministerstvem financí, Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem pro životní prostředí. „Odborně a legislativně však k našim tématům má nejblíže Ministerstvo dopravy.  Aby měla MHD v ČR potřebnou podporu, musíme vést diskusi koordinovaně. Jsem rád, že nový pan ministr dopravy přislíbil, že se této role Ministerstvo dopravy nově zhostí a pomůže našim dopravním podnikům lépe a aktivněji rozvíjet jejich infrastrukturu, systémy, vozový park a legislativu směrem 
k nízkoemisnímu pojetí MHD, kvalitnějším službám a také většímu bezpečí pro cestující,“ 
ocenil podporu nového ministra Daniel Morys, předseda představenstva Dopravního podniku.

Autor: Jakub Cimburek (zdroj: sdp-cr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru