Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ministerstvo dopravy plánuje výdaje 107 mld. Kč, meziročně o 8,5 mld. Kč méně

Výdaje Ministerstva dopravy by v letošním roce měly činit přes 107 miliard korun, což je přibližně o 8,5 miliardy méně než v předchozím roce. Současně je to asi o devět miliard korun méně, než navrhoval předešlý kabinet. Plyne to z informací, jež má ČTK k dispozici. Úřad chce kromě redukce slev v dopravě šetřit především na provozních výdajích a nákladech na údržbě dálnic a silnic. Naopak investice do dopravních staveb by měly zůstat v původní výši.

17:56 / 9. února 2022
Ministerstvo dopravy plánuje výdaje 107 mld. Kč, meziročně o 8,5 mld. Kč méněi

Foto: pixabay.com

"Kromě omezení slev v dopravě, pasti, kterou nám přichystala předchozí vláda, letos plánujeme škrty v provozních výdajích na běžných údržbových pracích silnic a železnic i zapojení nespotřebovaných finančních prostředků," sdělil k předpokládanému snížení výdajů rozpočtu ministerstva mluvčí úřadu František Jemelka.

Vláda již schválila omezení slev jízdného (ze slevy 75 % na 50 %). V rozpočtu by to tak mělo ušetřit až 1,9 miliardy korun ročně.

Kapitálové výdaje ministerstva by letos měly být ve stejné výši, s jakou počítal původní návrh, tedy okolo 81,6 miliard korun. Proti loňskému roku je to pak snížení asi o 1,5 miliardy korun. Nová vláda chce u resortu dopravy snížit provozní náklady oproti loňsku asi o 90 milionů korun. Náklady na zaměstnanecké platy a další příslušenství by pak měly meziročně klesnout asi o 16 milionů na 787 milionů korun.

Na letošní rok navrhlo Ministerstvo financí státní rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Současná vláda našla ve výdajích úspory za 76,6 miliardy korun. Dodatečné příjmy rozpočtu 62,2 miliardy korun plánuje vláda částečně využít na letos mimořádně zvýšené důchody, dále na zvýšení příspěvku na bydlení v souvislosti s nárůstem cen energií nebo na kompenzace pro podnikatele. Návrh, kterým se dnes zabývala tripartita, nyní probere vláda.

Pro letošní rok  navrhovala předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) státní rozpočet se schodkem 376,6 miliardy korun. Současná vláda Petra Fialy (ODS) již dříve upozornila, že by chtěla snížit výdaje rozpočtu zhruba o 80 miliard tak, aby schodek rozpočtu byl pod 300 miliardami korun. Za loňský rok skončil státní rozpočet v rekordním deficitu 419,7 miliardy korun.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru