Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ministerstvo dopravy podepsalo memorandum o budově Nové Palmovky s EUSPA

Ministerstvo dopravy (MDČR) a Ministerstvo financí (MFČR) podepsalo memorandum o budově Nové Palmovky s Agenturou Evropské unie pro Kosmický program (EUSPA). Nová Palmovka v Praze 8 se tak oficiálně stane sídlem EUSPA. Toto memorandum rozšiřuje působnost EUSPA v ČR, které tím získalo nové prostory. Budova na Palmovce byla dlouho bez využití.

14:14 / 7. února 2023
Ministerstvo dopravy podepsalo memorandum o budově Nové Palmovky s EUSPAi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: MDČR.

Při podpisu byly též představeny architektonické vizualizace podoby vnějšku a vnitřku budovy. Hotovo má být v roce 2025.  „Aplikace systémů družicové navigace, telekomunikace a pozorování Země využívají stamiliony Evropanů každý den. Kromě využití v dopravě je tu i zemědělství, energetika či nakládání s přírodními zdroji. EUSPA tak nabízí České republice, našim firmám, výzkumným pracovištím i běžným občanům obrovské příležitosti. Proto jsem rád, že agentura posiluje svoji přítomnost v České republice a právě podepsané memorandum je toho důkazem,uvedl ministr dopravy Martin Kupka, který za kosmické aktivity v ČR odpovídá. Dynamický růst Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) se sídlem v Praze si během následujících dvou let vyžádá její stěhování do nových prostor. Z pražských Holešovic se bude agentura v roce 2025 stěhovat do nedaleké budovy „Nová Palmovka“. 

Působením EUSPA získáváme příležitost podílet se na chodu instituce, která má na evropské úrovni stále větší význam. S novým sídlem budovy se Praha stane prestižním mezinárodním vědeckým centrem evropských kosmických programů s nezanedbatelným ekonomickým významem pro českou ekonomiku. Celkový budoucí přínos pro HDP České republiky do roku 2027 je odhadován na 9 mld. Kč s každoročním přínosem 600 mil. Kč. Nové sídlo EUSPA bude stejně jako celý kosmický program EU velkou příležitostí pro rozvoj evropského technologického průmyslu a tím i pro české technologické firmy, které mají v této oblasti obrovský potenciál,“ zmínil ministr financí Zbyněk Stanjura. V důsledku rozšíření působnosti EUSPA se postupně zvyšuje i počet pracovníků agentury, externích odborníků a konzultantů, kteří v agentuře působí, a to až na 550 v roce 2027. Podepsané memorandum o porozumění mezi vládou ČR a agenturou EUSPA je vyjádřením podpory české vlády agentuře EUSPA a také stvrzením dojednaného harmonogramu stěhování agentury na novou adresu. Budova Nové Palmovky bude agentuře k dispozici od roku 2025, první vizualizace však architekti již představili.

Celkové přínosy z umístění sídla EUSPA v Praze lze za období 2012–2027 odhadovat až na 363 mil. EUR. „Za posledních 10 let v Praze agentura roste, rozšiřuje svoji působnost a celkově posiluje. Česká republika jako hostitelská země na tento vývoj náležitě reaguje a její podpora je pro nás velkou motivací. Nová budova a datové centrum nám poskytnou nové příležitosti k dalšímu rozvoji implementace Kosmického programu EU,“ doplnil výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa. Evropská unie přikládá kosmickým aktivitám stále větší význam, což je patrné i z nově založeného programu bezpečného družicového spojení IRIS2 (squared), který byl dojednán během českého předsednictví v Radě EU. Také v tomto programu bude mít EUSPA významnou roli v bezpečnostní akreditaci a provozu části systému. Počet kosmických odborníků v Praze se tak dále navýší nad rámec aktuálně předpokládaných 550.

Publikoval: Richard Mrkvička (Zdroj: MDČR)

zpět na články

inzerce

nahoru