Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ministerstvo obrany chce, aby letiště Hradčany převzaly od kraje Vojenské lesy

Ministerstvo obrany chce, aby letiště Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku převzaly od Libereckého kraje do vlastnictví Vojenské lesy a statky. O prvním jednání zástupců kraje, ministerstva a vojenských lesů dnes v tiskové zprávě informovala mluvčí Libereckého kraje Andrea Fulková.

6:31 / 26. dubna 2022
Ministerstvo obrany chce, aby letiště Hradčany převzaly od kraje Vojenské lesyi

Foto: CzechTourism

Letiště naposledy využívala sovětská armáda, která ho opustila v roce 1991, od té doby na zhruba 2,5 kilometru dlouhé ranveji přistávají jen malá sportovní letadla. Proti návratu armády vznikla v Ralsku petice. „Jejich představa je využívat tento prostor pro občasné cvičení armády. Nemělo by tam být žádné stálé vojenské zařízení ani obnovené letiště. Vnímám, že bezpečnostní situace se po ruském útoku na Ukrajinu změnila a není dobrá,“ řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta. Diskutovalo se podle něj o využití nejen letiště, ale i dalších prostor, které Vojenské lesy a statky v Ralsku a okolí spravují. Měla by podle něj vzniknout nějaká dohoda o společném postupu. 

Celá řada věcí byla podle Půty domluvena už před sedmi lety za ministra obrany Martina Stropnického (ANO) a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), dopředu se ale podle Půty moc neposunuly. „Záměr chceme projednat nejen v krajské radě a zastupitelstvu, ale také v krajské Komisi revitalizace Ralska, v rámci jednání Mikroregionu Podralsko či se starosty, jichž se budoucnost Ralska přímo dotýká. Do konce května bychom rádi měli nějaký názor,“ řekl Půta. Pro kraj je podle něj důležité, aby pokračovala úprava území směrem k trvale udržitelné turistice. Letiště je ale podle něj také zajímavou rozvojovou plochou, kterou by kraj využil pro výrobu obnovitelné energie a zeleného vodíku.

Vojenské lesy a statky jsou připraveny zachovat turismus 


Možný návrat armády se nelíbí místním. Starosta Ralska Miloslav Tůma (ANO) proto zveřejnil petici, pod kterou už se podepsalo téměř 1150 lidí. „Armáda tu již 30 let nefunguje a nechceme ji zpět. Prostor je dnes čistě sportovně - rekreační a samosprávy investovaly několik stovek milionů do celkové revitalizace. Nechceme, aby občané Ralska a okolí byli případným terčem při budoucích vojenských nebo válečných operacích. Nemluvě o hluku a jiných dopadech při obnovení provozu letiště,“ uvedl Tůma v petici.

Armáda by chtěla bývalé vojenské letiště Hradčany využívat nárazově, pro občasná cvičení bez dalších výrazných omezení. Vojenské lesy a statky jsou připraveny zachovat turismus a dále jej rozvíjet budováním naučných stezek nebo cyklotras. Podle zástupců Ministerstva obrany by veřejnost neměla v zásadě přijít o nic, na co byla doposud zvyklá. „Rádi bychom s ministerstvem uzavřeli dohodu o využití území, které státní podnik Vojenské lesy a statky v Ralsku vlastní, a o jeho budoucím využití. Dohoda by měla být uzavřena i za účasti zástupců města Ralska,“ doplnil hejtman Půta.

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil už v první polovině minulého století. Postupně se tam v letech 1938 až 1991 vystřídaly německá, československá a sovětská armáda. Oblast patří v zemi k nejzatíženějším lokalitám po pobytu sovětských vojsk, sanace území stála přes půl miliardy korun. Liberecký kraj převzal v roce 2007 od státu část prostoru včetně letiště Hradčany zhruba se 170 objekty, velkou část z nich už zboural. „Do současné doby investoval Liberecký kraj do bývalého vojenského prostoru Ralsko řádově téměř sto milionů korun,“ řekl krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru