Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ministr dopravy podpořil otevření nejvýkonnější dobíječky pro elektromobily v ČR

V Mladé Boleslavi v pátek 21. dubna 2023 začala nově fungovat nejvýkonnější dobíjecí stanice pro elektromobily v celé ČR. Na zahájení jejího provozu nechyběl ani ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Jaké jsou parametry této dobíjecí stanice, která spadá pod Skupinu ČEZ? A co zaznělo na tiskové konferenci?

5:07 / 23. dubna 2023
Ministr dopravy podpořil otevření nejvýkonnější dobíječky pro elektromobily v ČRi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: MDČR.

Do budoucna chceme pokračovat především ve výstavbě stojanů o vyšších výkonech

Nová dobíjecí stanice pro elektromobily v Mladé Boleslavi, která se nachází na parkovišti obchodního centra Olympia, má výkon 360 kW. To je o 10 kW více, než má aktuálně druhá nejlepší dobíječka v ČR. K rychlému nabití elektromobilů nově slouží v Mladé Boleslavi stojan typu ABB Terra 360. ČEZ tak nabízí nabití v rámci minut pro dva elektromobily výkonem 180 kW. Každá z ostatních stanic má výkon 50 kW, ještě do konce letošního roku však ČEZ dvě z nich vymění za ultrarychlé stojany o výkonu 150 kW. Dobíjecí hub je tvořený celkově sedmi stanicemi, přičemž může v jednu chvíli obsloužit až 14 elektroaut. Nové stojany vznikly díky grantu z Operačního programu Doprava.

ČEZ si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů pro dobíjení elektromobilů a znásobení jejich výkonu. Poptávku po zkrácení časů dobíjení chce uspokojovat výstavbou stanic pro ultrarychlé dobíjení i rozšiřováním počtu stojanů v tzv. hubech ve vytížených lokalitách u hlavních tahů a ve městech. „Jako český lídr ve výstavbě dobíjecí infrastruktury pro elektromobily neustále zkvalitňujeme naši síť. Ta má jako celek nejvyšší výkon v ČR, a lidé díky tomu u nás dobíjejí v průměru nejrychleji. Do budoucna chceme pokračovat především ve výstavbě stojanů o vyšších výkonech, letos jich chceme vybudovat 40. Na silnicích totiž roste podíl výkonnějších modelů elektromobilů, které umějí naplno využít potenciál ultrarychlých dobíjecích stojanů. Symbolicky dnes spouštíme ultrarychlý stojan, který zvládne souběžně dobít většinu kapacity baterií dvou e-aut za 10 minut. Jako na všech ostatních místech v naší síti přitom řidičům garantujeme odběr skutečně bezemisní elektřiny, a to díky certifikaci jejího původu z obnovitelných zdrojů,“ řekl Pavel Cyrani, místopředseda představenstva ČEZ.

Celý automobilový průmysl projde velkou transformací. Klíčovou úlohu tohoto odvětví české ekonomiky vnímá i vláda a průběžně přispívá k co nejúspěšnějšímu průběhu této změny. Podporujeme jak klíčový projekt stavby české gigafactory, tak i růst veřejných dobíjecích sítí. Ministerstvo dopravy dosud podpořilo výstavbu více než dvou tisíc dobíjecích bodů a v příštích letech znásobíme investice do nabíjecí infrastruktury u dálnic a ve městech až do výše šesti miliard korun. Díky správě dotačních programů cíleně podporujeme rozvoj páteřní i navazující infrastruktury a ovlivňujeme, aby svými parametry držely krok se stále výkonnějšími a modernějšími elektromobily. Lokality jako tato v Mladé Boleslavi se stanou standardem, samozřejmostí bude dobíjení více vozů najednou,“ uvedl v pátek 21. dubna v Mladé Boleslavi ministr dopravy Martin Kupka.

„Středočeský kraj je aktivní v rozvoji různých forem alternativních pohonů ve veřejné i individuální dopravě. Ve městech a na silnicích Středočeského kraje už jsou dnes desítky profesionálních dobíjecích stanic a tato síť se stále zahušťuje. Považujeme za důležité, aby řidiči mohli dobíjet i mimo své domovy nebo zaměstnání, a to rychle a bez dlouhého čekání. Chceme také sami jít příkladem, a průběžně proto doplňujeme vlastní vozový park Krajského úřadu o elektromobily a vlastní dobíjecí wallboxy,“ zmínil radní pro silniční dopravu Středočeského kraje Karel Bendl.

Jsme rádi, že nejvýkonnější dobíjecí stojan ČR je v Mladé Boleslavi

„Je symbolické a jsme za to rádi, že nejvýkonnější dobíjecí stojan České republiky je právě v Mladé Boleslavi, sídle největšího prodejce elektromobilů na českém trhu. Pokud chceme splnit cíle Národního akčního plánu čisté mobility a do roku 2030 mít pro české řidiče 35 000 veřejných dobíjecích míst, není možné polevit v tempu instalací. Za stejně důležité ale považujeme, že výstavba infrastruktury jde nejen cestou kvantity, ale i kvality. Právě větší počet ultrafastů jako je tento dává novým modelům našich e-aut skutečná křídla,“ pronesl Jiří Maláček, vedoucí českého zastoupení Škoda Auto.

Obchodní centrum Olympia Mladá Boleslav je členem skupiny CPI Property Group, největšího vlastníka obchodních center v České republice. V roce 2020 byla dokončena zásadní rekonstrukce centra v hodnotě více jak 500 milionů korun. Olympia nabízí svým zákazníkům na více než 20 tisících metrech čtverečních plochy téměř 60 obchodů, restaurací a služeb. K dispozici je zde 1100 parkovacích míst a široká nabídka prodejen s módou světových značek, kosmetikou, klenoty, sportovním vybavením, drogerií a obuví. Nechybí ani hypermarket, občerstvení, restaurace, kavárny a služby. „Stále více našich zákazníků dnes přijíždí elektromobily. Věřím, že ocení i možnost ultrarychlého dobíjení během skutečně krátké přestávky na občerstvení nebo návštěvu toalety. Díky poloze u dálnice Praha - Liberec a ultrarychlému dobíjení se staneme vyhledávaným místem pro řidiče cestující napříč republikou. Doufáme, že mnozí z nich se zařadí mezi spokojené návštěvníky některého z desítek našich obchodů a restaurací,“ řekl za provozovatele OC Olympia Mladá Boleslav Zdeněk Havelka ze společnosti CEO CPI Group.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: MDČR a ČTK)
 

zpět na články

inzerce

nahoru