Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ministr dopravy vidí dostavbu dálnice D3 pomocí PPP projektu velmi rizikově

Stát nepočítá s dostavbou dálnice D3 pomocí PPP, protože ministr dopravy Martin Kupka to považuje za rizikové. Financování tohoto projektu ze soukromých peněz by mohlo být kvůli častým odvoláním a žalobám odpůrců nevhodné. V Jílovém u Prahy o tom diskutoval ministr dopravy se středočeskými zástupci. Co dalšího se rozebíralo?

23:10 / 20. ledna 2023
Ministr dopravy vidí dostavbu dálnice D3 pomocí PPP projektu velmi rizikověi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook Martina Kupky.

Byli bychom rádi, kdyby se lidé svezli ještě v tomto desetiletí

O tom, že by dálnice mohla být vybudována formou PPP projektu, hovořil na podobném setkání v Jílovém v roce 2019 tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Podle Kupky ale stát počítá s využitím PPP projektů při jiných stavbách, v případě D3 tomu tak ale nebude. „Tady i s ohledem na to, že čelíme opakovaným námitkám, opakovaným odvoláním i žalobám, tak v tomto směru by bylo velmi rizikové se pustit do přípravy PPP projektu," řekl Martin Kupka. Takzvaná západní varianta D3 má stále své kritiky, nejhlasitěji proti ní vystupuje spolek Alternativa středočeské D3. Odpůrcům vadí, že dálnice povede turisticky atraktivním Posázavím. Obávají se mimo jiné problémů s podložím v okolí Jílového u Prahy, kde se ve středověku těžilo zlato. Doporučují spíše zvýšit kapacitu silnice I/3 a vybudovat obchvaty měst. Ministerstvo dopravy a ŘSD projekt dlouhodobě obhajují. Trasa přes Posázaví byla podle nich opakovaně vyhodnocena jako ekonomicky smysluplná a nejvhodnější. Ministerstvo a ŘSD podle ministra počítají s tím, že odvolání, případně žaloba přijde proti každému stupni rozhodnutí.

ŘSD nedávno podalo novou žádost o vydání územního rozhodnutí na všech pět dálničních úseků a související přivaděče. Na trase budoucí dálnice postupuje podrobný geotechnický průzkum, jeho výsledky by měly sloužit jako stěžejní podklad pro zpracování dokumentace pro stavební povolení. Kupka uvedl, že podle současných odhadů by přípravy stavby D3 mohly být hotové v roce 2025. „Byli bychom rádi, kdyby se lidé svezli ještě v tomto desetiletí alespoň po prvních úsecích dálnice D3. Míříme k tomu, aby se podařilo celý chybějící úsek dostavět, pokud možno v jednom taktu, protože by to pak samozřejmě mělo významný pozitivní dopad na území. Uvidíme, jak se podaří projít všemi přípravnými fázemi," dodal ministr dopravy.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČTK)

Ministr dopravy vidí dostavbu dálnice D3 pomocí PPP projektu velmi rizikově Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook Martina Kupky..
zpět na články

inzerce

nahoru