Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ministr Kupka se chystá odvolat minimálně dva členy dozorčí rady Českých drah

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce ve čtvrtek vyměnit minimálně dva ze současných pěti členů dozorčí rady Českých drah (ČD). Kupka to v úterý řekl televizi Nova. Podle informací serveru zdopravy.cz by se mělo jednat o Jana Vrátníka a Vojtěcha Kocourka. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v pondělí oznámil odvolání osmi členů patnáctičlenné dozorčí rady České pošty. Po nástupu nové vlády se personální změny dají čekat i v dalších zásadních státních institucích a podnicích.

12:08 / 9. února 2022
Ministr Kupka se chystá odvolat minimálně dva členy dozorčí rady Českých drahi

Foto: pixabay.com

"Mělo by se to stát ve čtvrtek. Předpokládám, že to budou nejméně dva členové," sdělil Kupka na Nově k plánované výměně členů dozorčí rady ČD. Další podrobnosti neuvedl. Na předešlé dotazy ČTK k možným změnám ve vedení ČD Ministerstvo dopravy dosud neodpovědělo.

Kupka návrh na konec Kocourka a Vrátníka serveru zdopravy.cz v minulosti potvrdil. Kocourek je členem dozorčí rady již od roku 2003, dříve byl i jejím předsedou. Do rady byl před lety nominován ČSSD. Ekonom Vrátník působí v dozorčí radě od roku 2019. Zatím nejsou známa jména jejich nástupců.

Dozorčí rada dohlíží na zásadní rozhodnutí vedení státního dopravce a vybírá členy jeho managementu. Radu dočasně vede náměstkyně Ministerstva dopravy Lenka Hlubučková. Nahradila Pavla Kysilku, který koncem minulého roku odešel. Hlubučková má dozorčí radu řídit do volby nového předsedy. S volbou se čekalo na nástup nového ministra dopravy. Dalšími členy rady jsou Vojtěch Kocourek, Antonín Leitgeb, Vladislav Vokoun a Jan Vrátník

Pod Kysilkovým vedením vyměnila rada v prosinci 2020 předsedu představenstva Českých drah - Václava Nebeského nahradil Ivan Bednárik.

Kupka také dříve řekl, že změny chystá i ve správní radě Správy železnic. Tyto změny by se měly uskutečnit během jednoho až dvou měsíců. Očekáván je odchod zástupců, které do rady nominovalo předchozí vedení ministerstva.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru