Otevřít menu
Doprava dnes
-

Ministr Kupka se zúčastnil setkání evropských dopravních expertů v Lyonu

Rozšíření celoevropských dopravních sítí TEN-T, elektromobilita nebo vysokorychlostní tratě. O všech těchto tématech jednal ministr dopravy Martin Kupka na akci Connecting Europe Days ve francouzském Lyonu.

17:04 / 30. června 2022
Ministr Kupka se zúčastnil setkání evropských dopravních expertů v Lyonu

Ministr se na okraji společného programu sešel i s ukrajinským ministrem infrastruktury Oleksandrem Kubrakovem, se kterým řešil možnosti lepšího dopravního propojení Ukrajiny a zemí Evropské unie.

„Evropská unie čelí tváří tvář ruské invazi na Ukrajinu novým výzvám i v oblasti dopravy. Právě o tom, jak posílit udržitelnost a odolnost evropských dopravních toků jsem dnes jednal s experty z celé Evropy ve francouzském Lyonu. Velmi důležitou roli v tomto úkolu bude mít nadcházející české předsednictví, protože jedním z našich hlavních úkolů bude úprava dosud platného rozsahu systému rychlých spojení TEN-T. Jednalo se také o poslední velkou dopravní akci před naším předsednictvím, které začíná už v pátek 1. července,“ říká ministr dopravy Martin Kupka. 

S ukrajinským ministrem infrastruktury Oleksandrem Kubrakovem jednal ministr Kupka hlavně o současné situaci vyvolané ruskou agresí. Oba ministři se shodli, že na podporu ukrajinské ekonomiky je nyní potřeba co nejrychleji zajistit přepravu zboží, především zemědělských plodin, mezi Ukrajinou a zeměmi Evropské unie. Proto by měly vzniknout takzvané pruhy solidarity („Solidarity Lanes“) mezi Ukrajinou a unií, které by usnadnily vývoz hlavně zemědělských produktů z Ukrajiny. Tam, kde to bude možné, pak musí dojít k přechodu z námořní a částečně železniční dopravy na dopravu silniční.

„Rusko nadále blokuje přístavy v Černém moři, které jsou klíčové pro vývoz zemědělských produktů. Celá Evropa teď musí napnout síly a hledat další cesty k vývozu obilí a osiv z Ukrajiny po silnici a železnici. Česká republika na tom aktivně pracuje, nákladní dopravce ČD Cargo každý týden vypravuje 13 nákladních vlaků zemědělského zboží z Ukrajiny směrem do námořních přístavu v Německu,“ uvedl po jednání ministr Kupka. Na závěr společného setkání pozval ministr Kupka ministra Kubrakova také na neformální Radu ministrů dopravy, kterou bude v říjnu hostit Praha v rámci českého předsednictví.

Publikoval: Petr Dejnožka (zdroj: mdcr.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru