Otevřít menu
Doprava dnes
-

Minulou sobotu došlo ke změně dopravní obsluhy Adamova po dobu výluky vlaků Brno – Blansko

Po třech měsících vlakové výluky Brno – Blansko došlo od 12. března k úpravě dopravního řešení pro obsluhu města Adamova. Změna souvisí s připravovaným výrazným navýšením provozu stavební techniky a mechanizace po silnici mezi Adamovem a Bílovicemi nad Svitavou.

6:35 / 17. března 2022
Minulou sobotu došlo ke změně dopravní obsluhy Adamova po dobu výluky vlaků Brno – Blanskoi

Foto: Město Adamov - adamov.cz

Nová linka xS2D Brno, Hlavní nádraží – Adamov

Pro komfortní zajištění dopravy mezi Adamovem a Brnem byla zřízena nová linka xS2D, která vyjíždí ze stanice Adamov, žel. st. a staví na zastávce Adamov, žel. zast. Dále pojede bez zastavení přes Křtiny a Ochoz u Brna na zastávku Brno, Dělnický dům s možností přestupu směr Slatina, a bude ukončena na Hlavním nádraží.

Linka xS2D vyjde vstříc některým obyvatelům Adamova, kteří požadovali přímé spojení k Hlavnímu nádraží. Uvolní komunikaci mezi Adamovem a Bílovicemi pro vozidla stavby. Odbourá nutnost speciálních víkendových jízdních řádů při plných uzavírkách komunikace Bílovice – Adamov.

Linka xS2D jezdí v pracovní dny v intervalu 15 minut. Dopoledne, večer a o víkendech v intervalu 60 minut. Dojezd do Brna před 5. hodinou a odjezd z Brna po 23. hodině bude zachován.

Na lince xS2D bude pro cestu z Adamova do brněnské zóny 100 postačovat jízdenka na 3 zóny / 90 minut za 27 Kč. Pro cestu do brněnské zóny 101 bude potřeba jízdenka na 4 zóny / 90 minut za 34 Kč. Tzn. stejné jízdenky jako dosud. Stávající předplatní jízdenky zůstávají v platnosti.

I když je trasa linky xS2D delší než u linky xS2A s přestupem na tramvajovou linku č. 4, doba cesty z Adamova do centra Brna k hlavnímu nádraží bude srovnatelná se současným stavem.

Redukce provozu na stávající lince xS2A

Většina spojů stávající linky xS2A byla zkrácena do Bílovic nad Svitavou a začne zastavovat na všech zastávkách po Bílovicích. Pro zajištění spojení do zastávky Babice nad Svitavou (náhrada za železniční zastávku) bude po celý den i o víkendech linka xS2A jednou za hodinu prodloužena z Bílovic do Adamova.

Spojení Bílovice – Blansko

Pro spojení z Bílovic do Blanska bude možné použít linku xS2A s přestupem na xS2C, tedy stejně jako dosud.

Další fáze výluky je připravována pak na období od 1.6. 2022 do 26.8. 2022, kdy budou probíhat výluky i nad Blanskem. Pro tuto fázi výluky jsou připravovány 3 další výlukové linky (Brno – Svitavy, Blansko – Svitavy, Brno, Královo Pole – Skalice nad Svitavou) a úprava některých stávajících.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: KORDIS JMK)

zpět na články

inzerce

nahoru