Otevřít menu
Doprava dnes
-

Mladoboleslavská MHD bude jezdit na bioplyn z odpadu

V průmyslové zóně Plazy v Mladé Boleslavi vyrostl moderní areál ekologického zpracování odpadu. Zde se budou zpracovávat zbytky jídel ze škol, restaurací, prošlé potraviny a bioodpad z celého regionu. Výsledný bioplyn zde budou tankovat autobusy městské hromadné dopravy i odpadové vozy.

10:09 / 24. září 2022
Mladoboleslavská MHD bude jezdit na bioplyn z odpadu

Zelená doprava dostane opravdu zelenou. Šetřit se tak bude životní prostředí, sníží se hlučnost a především  náklady na provoz. Navíc budou zpracovány i přebytky biometanu. Ty budou vtláčeny do plynárenské soustavy, kde nahradí zemní plyn, čímž jako obnovitelný zdroj energie přispějí k omezení produkce CO2. 

„Tato bioplynová stanice ročně zpracuje 25 000 tun biologicky rozložitelných odpadů. Vznikne tak přibližně 2 500 000 m3 bioplynu za rok. Část bioplynu bude využita v kogenerační jednotce, která zásobuje technologii elektrickou a tepelnou energií. Jinak řečeno, provoz stanice zajistíme také z bioplynu,“ řekl Radek Lizec, jednatel společnosti Compag Mladá Boleslav, která bude areál provozovat.

Přípravy projektu započaly již před deseti lety. „Samotná realizace projektu přišla ve správný okamžik. Před několika lety nikdo netušil, že vypukne válka, která ovlivní celý svět a bude mít takový dopad. Cesta k zahájení projektu byla dlouhá a náročná. Výstavba stanice má pro celý region opravdu ohromný význam. V této první etapě díky vyspělé technologii  dokážeme zpracovat veškeré biologicky rozložitelné odpady. Díky tomu nebudou autobusy MHD a vozy pro svážení odpadu závislí  na plynu z Ruska,“ uvedl Raduan Nwelati, primátor města Mladá Boleslav. 

Realizovaná bioplynová stanice na zpracování biologicky rozložitelných odpadů bude součástí provozu, který má za cíl do budoucna komplexně řešit využití všech složek komunálních odpadů včetně směsného komunálního odpadu z domácností i firem v celém regionu Mladoboleslavska a vyprodukovaného odpadu společnosti Škoda Auto.     

Autor: Filip Červinka (čerpáno z mb-net.cz)

zpět na články

inzerce

nahoru