Otevřít menu
Doprava dnes
-

Modernizace trati z Brna do Přerova přinese dvoustovku a vyšší bezpečnost, úplně zmizí přejezdy

Další z úseků připravované trati z Brna do Přerova je o krok blíž realizaci. Správa železnic uzavřela smlouvu na vytvoření dokumentace pro stavební povolení pro část mezi Blažovicemi a Vyškovem. Dvacet kilometrů dlouhý úsek naprojektují společnosti SUDOP BRNO, AFRY CZ a SUDOP PRAHA.

15:24 / 7. srpna 2023
Modernizace trati z Brna do Přerova přinese dvoustovku a vyšší bezpečnost, úplně zmizí přejezdy

Počítá se s plným zdvoukolejněním a celkovou rekonstrukcí trati na rychlost 200 km/h. Projekt zahrnuje také instalaci nejmodernějšího zabezpečovacího zařízení, doplněného evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS.

Připravovaný úsek začíná před stanicí Blažovice, kde navazuje na stávající dvoukolejnou trať ve směru na Šlapanice, a končí ve Vyškově. Vzniknou 3 tunely: Holubický, Rousínovský a Habrovanský, z nichž ten první bude měřit téměř kilometr, a tři rozsáhlé mostní estakády od dvou set do šesti set metrů délky. Všechny přejezdy v tomto úseku nahradí podjezdy nebo nadjezdy. Kompletní přestavba čeká také vyškovské nádraží.

S dokončením stavby dojde k obnově regionální vlakové linky z Brna do Vyškova. Proto se postaví nové zastávky v Blažovicích, Holubicích, Rousínově a Lulči, které budou výrazně blíže centrům obcí. 

Celková cena projektových prací činí 545 milionů korun bez DPH. Podání žádosti o stavební povolení očekáváme v únoru 2025, samotná realizace stavby se aktuálně předpokládá v letech 2026–2031. Stavba je navržena na spolufinancování Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy (CEF). Národní financování zajistí Státní fond dopravní infrastruktury.

Autor: Petr Dejnožka (zdroj: TZ SŽ)

zpět na články

inzerce

nahoru