Otevřít menu
Doprava dnes
-

Modernizace vsetínské stanice přinesla nový odbavovací terminál. Stavební práce dál pokračují

V rámci modernizace vsetínské stanice došlo k výstavbě nového odbavovacího terminálu pro železniční a autobusovou dopravu. Spolu s tím byl vybudován nový podchod k nástupištím. Rekonstrukce celé stanice bude ukončena v prosinci tohoto roku.

8:31 / 6. května 2024
Modernizace vsetínské stanice přinesla nový odbavovací terminál. Stavební práce dál pokračujíi

Foto: Probíhající rekonstrukce vsetínské stanice. Zdroj: MD ČR

Ve Vsetíně začala na konci roku 2021 rekonstrukce stanice, která zahrnovala přestavbu dosavadní nádražní budovy.  Ta byla nahrazena dvoupodlažním proskleným objektem dopravního terminálu pro železniční i autobusovou dopravu.

„Vsetín je dalším příkladem, že se i v našich podmínkách daří propojovat různé druhy dopravy budováním společných terminálů. Zlepšování přestupních vazeb je jednou z cest ke kvalitnější veřejné dopravě, čímž se zvyšuje její atraktivita pro širokou veřejnost,“ uvedl Martin Kupka, ministr dopravy.

Projekt také zahrnoval náhradu stávajících nástupišť s úrovňovým přístupem přes koleje. Nově vybudovaná nástupiště jsou nyní dostatečně široká i zastřešená.

 „Cestující se díky jejich výšce dostanou pohodlně přímo do vlaku. Pro bezpečný příchod jsme vybudovali podchod s výtahy na jednotlivá nástupiště. Začíná už v obchodním domě Smetanka a prochází pod celým kolejištěm, aby propojil městské části na obou stranách stanice,“ informoval Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

Během stavebních prací došlo i k přestavbě navazujícího úseku do zastávky Ústí u Vsetína. Dále mohou cestující místo dosavadního přechodu ve Štěpánské ulici využívat nový podchod, jenž ústí do ulice U Křivačkárny.     

„Na nové vlakové nádraží jsme se intenzivně připravovali již od roku 2015. Ve spolupráci se soukromým investorem jsme vybudovali přilehlou nákupní zónu, která nyní tvoří s nádražím a vznikajícím autobusovým terminálem funkční celek. S předstihem jsme vykupovali pozemky a chystali studii nové podoby lokality. Tato příprava se vyplatila, protože Ministerstvo dopravy i Správa železnic naše náměty přijaly a dnes vidíme povedený výsledek,“ řekl Jiří Čunek, starosta Vsetína.

Zhotoviteli stavby Rekonstrukce ŽST Vsetín přesahující 2,5 miliardy Kč jsou společnosti OHLA ŽS, STRABAG Rail a AŽD. Velká část projektu je již hotová, aktuálně pokračuje výstavba parkovacího domu a autobusového nádraží. Rekonstrukce bude ukončena letos v prosinci.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: MD ČR)

Modernizace vsetínské stanice přinesla nový odbavovací terminál. Stavební práce dál pokračují Foto: Projekt zahrnoval i přestavbu dosavadních nástupišť. Zdroj: MD ČR. Modernizace vsetínské stanice přinesla nový odbavovací terminál. Stavební práce dál pokračují Foto: Nové zázemí pro cestující. Zdroj: MD ČR. Modernizace vsetínské stanice přinesla nový odbavovací terminál. Stavební práce dál pokračují Foto: Interiér nového terminálu. Zdroj: MD ČR.
zpět na články

inzerce

nahoru