Otevřít menu
Doprava dnes
-

Most by mohl mít lanovku od jezera na hrad

V budoucnu by z jezera Most mohla vést lanovka na hrad Hněvín. Spojila by tak dvě z největších lákadel pro turisty, jež jsou hojně navštěvovaná i místními obyvateli. Technickou možnost stavby lanovky nechá město posoudit. Informoval o tom Marek Hrvol (ProMOST), náměstek primátora.

16:38 / 11. června 2022
Most by mohl mít lanovku od jezera na hradi

Foto: cs.wikipedia.org

"My se pořád snažíme město zatraktivnit i z hlediska okolních obyvatel i návštěvníků, proto jsme se rozhodli, že bychom chtěli zadat studii proveditelnosti ve věci výstavby lanovky z jezera Most na hrad Hněvín. Dlouhodobě máme problémy s dostupností hradu jako takového, tímto bychom spojili ty dvě naše dominanty," vysvětlil Hrvol a dále uvedl, že jednu nabídku na zpracování studie už město dostalo.

Jezero Most vzniklo v místě bývalého hnědouhelného dolu. Po svém otevření v září 2020 se hned stalo velice oblíbeným cílem místních obyvatel. Město u jezera postupně doplňuje služby a rozšiřuje nabídku možností trávení volného času. K jezeru jezdí linka MHD; přístupné je i pro cyklisty a motoristy.

Kapacita parkoviště u původního středověkého hradu Hněvín na stejnojmenném vrchu je nedostačující, zvláště pak při konání větších kulturních akcí. Na hradě funguje restaurace a hotel. Z probíhající důvodu rekonstrukce je ale obojí zavřené. Hrad nabízí návštěvníkům ještě další možnosti, a  to zážitkovou expozici Edwarda Kelleyho či rozhlednu. Na Hněvíně se též konají koncerty a divadelní představení.

Od roku 2010 mají kabinkovou lanovku v Ústí nad Labem. Sedačková lanovka zase vede na Komáří vížku v Krušných horách z Krupky na Teplicku. S délkou 2 348 metrů se jedná o nejdelší lanovku ve střední Evropě bez mezistanice a nejdelší osobní visutou lanovku v Česku. Zprovozněna byla z před sedmdesáti lety.

 

Publikoval: Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru