Otevřít menu
Doprava dnes
-

Chystá se gigantický projekt. Má vzniknout největší silniční most v Evropě

V roce 2018 britský premiér Boris Johnson zveřejnil svou podporu dopravnímu mostu, který by spojil Severní Irsko se Skotskem. A ten dostává stále reálnější obrysy. Jeho délka má být dvaatřicet kilometrů a stal by se tak nejdelším mostem přes vodu. Celkově by v délce evropských mostů zaujal první příčku.

15:02 / 27. září 2021
Chystá se gigantický projekt. Má vzniknout největší silniční most v Evropě

„Irský mořský most“ nebo „Keltský přechod“ jsou jen některá jména, která se v současné době pro tento ambiciózní návrh objevují. Pokusy o spojení mezi Severním Irskem a Skotskem sahají až do 90. let 19. století, nyní je téma znovu aktuální. Cílem je zlepšit konektivitu ve Velké Británii a uvolnit tím napětí mezi leteckou a železniční dopravou mezi jednotlivými zeměmi.

A kudy by most měl v budoucnu vést? V současné době jsou zvažovány dvě trasy: jedna, která by spojila Torr Head s Mullem z Kintyre a druhá mezi Larnem a Portpatrickem. Předpokládané náklady na jednu z možností jsou závratných 15-17,5 miliardy liber.

Propojení těchto dvou zemí však pravděpodobně bude mít ještě výraznější cenu, přičemž v diskusích o projektu bude častěji uváděn údaj o 20 miliardách liber (23 miliard eur).

Autor: Petr Dejnožka

zpět na články

inzerce

nahoru