Otevřít menu
Doprava dnes
-

Most na Pelješac je otevřen. Na tento den čekaly celé generace

Jednodušší a rychlejší cestování na jih země. To si slibují Chorvaté od nově otevřeného mostu na poloostrov Pelješac. Turisté již nemusí projíždět přes Bosnu a Hercegovinu a cesta zabere méně času.

10:56 / 28. července 2022
Most na Pelješac je otevřen. Na tento den čekaly celé generacei

Foto: Ponor – cs.wikipedia.org

Most přes Jaderské moře v délce přibližně 2 400 metrů spojuje pevninskou část Chorvatska s poloostrovem Pelješac. Byl navržen a zkonstruován takovým způsobem, aby odolal větru o rychlosti 180 kilometrů za hodinu. Problémy v tomto směru by tedy nastat neměly.

Pelješský most usnadňuje přístup ke středověkému městu Dubrovník - nejvýznamnější turistické destinaci země zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.

Úzký pobřežní koridor z roku 1699 rozdělující dnešní chorvatskou Dalmácii, který patří Bosně, mohou turisté nyní objet. Vyhnou se tak dlouhým kolonám, jež v místě vznikají během hraničních kontrol. Časově si cestu do Dubrovníku zkrátí s navíc se jim cesta nijak neprodraží. Použití mostu je totiž bezplatné.

"Cestování touto částí země bude od nynějška mnohem praktičtější a příjemnější a jsme obzvláště hrdí na to, že most se svým komplexním a jedinečným designem zajímavým způsobem změnil výhled na Malostonský záliv," řekl k otevření mostu Kristjan Staničić, ředitel Chorvatského turistického sdružení. Podle něj stavba představuje jeden z nejdůležitějších strategických projektů v chorvatské historii.

Cena stavby činí 526 milionů eur (v přepočtu 12,9 miliardy korun). Částku ve výši 357 milionů eur (tedy 8,7 miliardy korun) poskytla Evropská unie.

Podle premiéra Andreje Plenkoviče jde o velký den pro Chorvatsko. Místní média dokonce líčí zhotovení elegantního lanového mostu osazeného šesti pylony jako dějinnou událost a vyvrcholení přes tři století starého snu o spojení chorvatského území do jednoho celku.

V minulých letech Bosna po  Chorvatsku požadovala zastavení realizace projektu. Zdůvodňovala to porušením jejích práv na přístup k otevřenému moři. To však Záhřeb odmítl. Parametry mostu s největším rozpětím mezi pilíři 285 metrů společně s výškou 33 metrů poskytují záruku bezproblémového průjezdu lodí do jediného bosenského přístavu ve městě Neum.

 

Publikoval:  Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru