Otevřít menu
Doprava dnes
-

Most přes Svitavu v Brně navrhnou architekti z Londýna? Vyjde na více než 200 milionů

Nový most přes řeku Svitavu v Brně, který bude stát odhadem více než 220 milionů korun, navrhnou architekti z londýnského ateliéru William Matthews Associate. Brněnští radní dnes potvrdili rozhodnutí odborné poroty, která ateliér vybrala ze sedmi soutěžních návrhů. 

21:12 / 16. března 2022
Most přes Svitavu v Brně navrhnou architekti z Londýna? Vyjde na více než 200 milionůi

Foto: Zprávy z Moravy.

Novinářům výše zmíněné informace řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Most o délce 85 metrů a šířce 30 metrů by měl do dvou až tří let vzniknout mezi bývalým areálem Zbrojovky a Motorárnou Zetor.

Všechny návrhy ze soutěže organizované Kanceláří architekta města Brna budou vystavené na přelomu dubna a května v kavárně Industra, která je součástí areálu Zbrojovky. „Most umožní projet ve dvou pruzích veřejné hromadné dopravě a další dva nabídne řidičům automobilů. Na obou stranách přibudou samostatné oddělené cyklostezky i prostor pro pěší,“ uvedla Vaňková. Dodala, že projekt bude město koordinovat se dvěma etapami protipovodňové ochrany před velkou vodou, které mají vzniknout do roku 2025.

Štíhlá ocelová konstrukce mostu a velkorysý povodňový park 


Nový most jako elegantní spojení obou břehů řeky Svitavy podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) pomůže hned dvakrát. „Umožní další rozvoj lokality a zároveň se stane impulzem k proměně nábřeží s připravovaným poříčním parkem, který překlene,“ uvedl Hladík. Podle něj se návrh snaží maximálně respektovat kulturní a přírodní priority místa, zároveň má být zodpovědně hospodárný a udržitelný.

Městský architekt Michal Sedláček řekl, že v Brně se desítky let nepostavil žádný nový most. „Je skvělé, že na jeho podobu byla vypsaná architektonická soutěž. Při svém hodnocení jsme ocenili především štíhlou ocelovou konstrukci mostu a velkorysý povodňový park rozšiřující nábřeží řeky do obou stran. Řešení je jednoduché, prostorově velkorysé, flexibilní, dostatečně prostupné pro různé druhy pohybu návštěvníků i s velkým potenciálem plnit funkci biokoridoru,“ řekl Sedláček, který byl členem odborné poroty.


 

Publikoval: Bc. Filip Červinka (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru