Otevřít menu
Doprava dnes
-

Motocyklisté se stále mohou hlásit na kurzy bezpečné jízdy

Třebaže počty tragických nehod motocyklistů dlouhodobě klesají, nejedná se o tak výrazný úbytek, jak by si policisté a odborníci přáli. Policisté i nadále zvou motocyklisty na kurzy bezpečné jízdy. Další ročník preventivního projektu zaměřeného na vzdělávání a zdokonalování řidičů motocyklů se pomalu blíží do cíle.

19:41 / 25. července 2022
Motocyklisté se stále mohou hlásit na kurzy bezpečné jízdy i

Foto: www.ucmeseprezit.cz

Záměrem je upozornit na potřebu zdokonalování řidičských dovedností

V letošním roce se k Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR a Asociaci center bezpečné jízdy, pořádajícím organizacím kurzů, připojil také Autoklub ČR a Tým silniční bezpečnosti s kurzy Učme se přežít.

„Cílem naší společné aktivity je prostřednictvím vyjížďky s motocyklisty upozornit zejména na potřebu zdokonalování svých řidičských dovedností. Proto naše společné vyjížďky končí na polygonech, kde účastníkům dále ukazujeme, na co se při tréninku bezpečné jízdy zaměřit,“ vysvětlil genmjr. Tomáš Lerch, první náměstek policejního prezidenta.

Která skupina řidičů patří k nejrizikovějším?

Podle ředitele služby dopravní policie plk. Jiřího Zlého představují statisticky nejrizikovější skupinu jezdci ve věku 35 až 44 let. „Dlouhodobě je právě tato věková skupina nejohroženější a dochází u nich nejvíce k vážným, či dokonce smrtelným zraněním. Na pomyslné druhé příčce nehodovosti je věková skupina 25 až 34 let, následují motorkáři ve věku 45 až 54 let,“ dodává ředitel.

Šéfinstruktor Týmu silniční bezpečnosti projektu Učme se přežít Jiří Novotný upozorňuje, že generace řidičů ve věku 35 let a výše se k jízdě na motocyklu vrací často po delší pauze, navíc bez patřičné přípravy. „Společně s policisty se snažíme ukázat, jak je důležité nadstavbové vzdělávání. Motoškoly nejsou samozřejmě pro motorkáře povinné, ale jejich návštěvu určitě doporučujeme a to i opakovaně. V základním výcviku žadatelů o řidičské oprávnění nemáme dostatek prostoru naučit začínajícího řidiče vše. Zároveň řidič není zpočátku připraven se učit pokročilejší a tím bezpečnější techniku jízdy. Často na naše kurzy přijíždí také jezdci, kteří se k motorkám po delší době vracejí a potřebují si návyky osvěžit,“ objasnil Novotný důležitost projektu. 

Jak kurz probíhá?

Výjezd motorkářů probíhá vždy organizovaně z předem určeného místa za doprovodu dopravních policistů na motocyklech. Společná takzvaná spanilá jízda po ujetí stanovené trasy v rozsahu asi 80 km končí na jednom z polygonů, kde je pro účastníky připraven program v podobě  výcviku a možnosti projet se po závodní dráze.

Sraz účastníků na předem určeném místě je vždy od 12:00 hodin, na trasu se vyjíždí o hodinu později. Po zhruba dvouhodinové jízdě přijedou účastníci kurzu na polygon, kam mohou přijít i ti motorkáři, kteří se nemohli společné jízdy zúčastnit.

Přihlašování na jednotlivé jízdy probíhá prostřednictvím formuláře na webových stránkách Policie ČR. Počet motocyklistů je na jednu jízdu limitován z kapacitních důvodů; na maximálně se může přihlásit 250 účastníků.

V plánu pro letošní rok jsou ještě dvě akce

29. července 2022, Mníšek pod Brdy, ul. Průmyslová silnice II/116 – GPS 49.8722864N, 14.2714233E, polygon Příbram

5. srpna 2022, parkoviště Lovochemie Lovosice – GPS 50.5096692N, 14.0751383E, polygon Most

 

„Zdokonalování řidičů motocyklů je skvělou formou osvojování si základů bezpečné jízdy a  procvičení si ovládání motocyklu v krizových situacích v uzavřeném prostoru polygonu,“ uvádí na webu Policie ČR tisková mluvčí kpt. Hana Rubášová.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: www.ucmeseprezit.cz, Policie ČR)

zpět na články

inzerce

nahoru