Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na 12 nádražích budou do konce roku postaveny chytré zastávky

Na 12 místech v ČR budou brzy cestujícím k dispozici tzv. chytré zastávky, které vybuduje společnost STARMON. Do konce letošního roku by mělo proběhnout jak vytvoření projektové dokumentace, tak následná realizace.

13:43 / 15. června 2023
Na 12 nádražích budou do konce roku postaveny chytré zastávkyi

Foto: Správa železnic nechá na 12 místech v ČR vybudovat chytré zastávky. Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Správa železnic se pustila do vybavování dvanácti nádraží v republice. Vybrané lokality obdrží nové přístřešky a elektronické informační panely. Cestující se tak snadněji dozví o neplánovaných změnách v jízdním řádu, zpožděných vlacích či provozních mimořádnostech. Na informačním panelu s dotykovou obrazovkou si cestující budou moci na displeji zobrazit také pravidelný jízdní řád, tabuli s odjezdy nebo aktuální polohu vlaku. K podávání akustických informací pak poslouží reproduktor.     

Všechny zbudované přístřešky budou zabezpečeny proti případným vandalům. Zastávky totiž budou disponovat kamerovým systémem, jehož záznamy poslouží v případě poškozování zařízení. Tímto zavedeným opatřením se značně zvýší bezpečnost cestujících na zastávce, a to jak možností odhalení pachatele z pořízených záznamů, tak preventivním způsobem. V antivandalském provedení bude i lavička s opěradlem a odpadkový koš.

 „Přístřešky na zastávkách poslouží cestujícím nejen jako ochrana před rozmary počasí, ale jejich součástí budou i dotykové displeje s aktuálními provozními informacemi. Nejprve jimi vybavíme frekventované zastávky, například tu v Golčově Jeníkově, kterou obsluhují i rychlíky na trase z Prahy do Havlíčkova Brodu. Dále se budou nacházet na nádražích, kde se přestupuje na další druhy veřejné dopravy,“ informoval Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic.

Cestující si v chytrých zastávkách také budou moci dobít svůj mobilní telefon. Zastávky jsou navíc díky solárním panelům koncipovány tak, aby měly nízký odběr elektrické energie, a byly tak co nejvíce úsporné.

Celkem budou chytré zastávky rozmístěny do dvanácti míst, kterými jsou Dolní Lhota (Jihomoravský kra), Dolní Lutyně (Moravskoslezský kraj), Dobkovice (Ústecký kraj), Doubravice nad Svitavou (Jihomoravský kraj), Golčův Jeníkov město (Kraj Vysočina), Louny střed (Ústecký kraj), Lovosice město (Ústecký kraj), Nový Hrozenkov zastávka (Zlínský kraj), Proseč nad Nisou (Liberecký kraj), Rohatec zastávka (Jihomoravský kraj), Újezd u Brna (Jihomoravský kraj), Velká Bystřice zastávka (Olomoucký kraj). Na nádraží budou přístřešky umístěny v počtu 1 nebo 2 kusů.

Zastávky vybuduje firma STARMON, jež vyhrála výběrové řízení. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla 35,6 milionu korun, vítězná nabídka činila 26 milionů korun. Projektová dokumentace i stavba zastávek by měla proběhnout do konce tohoto roku.

Publikovala: Lucie Sogelová (zdroj: Správa železnic)

zpět na články

inzerce

nahoru