Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Brněnské přehradě skončila plavební sezona. Lodě během ní přepravily rekordní počet cestujících

Letošní rok byl pro Dopravní podnik města Brna, stejně jako ten loňský, velice úspěšný z hlediska počtu přepravených osob. Lidé si oblíbili především linkové jízdy, využívali ale i plavby na objednávku. Sedm lodí DPMB přepravilo nejvíce cestujících v červenci.

19:30 / 30. října 2022
Na Brněnské přehradě skončila plavební sezona. Lodě během ní přepravily rekordní počet cestujícíchi

Foto: Brněnská lodní doprava. Zdroj: sdp-cr.cz

Během letošní plavební sezony převezly lodě DPMB téměř 290 tisíc pasažérů. Mimořádných plaveb na objednávku bylo uskutečněno více než 177. „O více než čtyři tisícovky cestujících jsme překonali loňskou rekordní sezonu, kdy jsme převezli nejvíc pasažérů od 80. let minulého stolení. Nejvytíženějším měsícem byl červenec, kdy se svezlo přes 80 tisíc cestujících. Nahrávalo tomu dobré počasí, oblíbenost brněnského Prýglu, dobrá kvalita vody a hlavně našich služeb,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Mezi tradiční oblíbené zastávky na plavební dráze patří hrad Veveří a Kozí horka. Nejméně vytížené jsou naopak přístaviště Skály a Mečkov. Přestože dnes vypluly z přístavu poslední lodě, v loděnici se bude dál pracovat. „V příštím týdnu svezeme do přístaviště můstky a plovoucí zařízení. Následně na souš vytáhneme i jednotlivé lodě, které v zimním období čeká každoroční údržba. Ta se skládá například z demontáže baterií, obnovy venkovních nátěrů a palubního vybavení,“ popsal vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Sedm lodí DPMB využívá elektrický pohon, jezdí totiž na baterie. Sedm sad baterií se skládá z 1 116 bateriových článků. Jeden článek má pak váhu zhruba 65 kg. Tyto baterie mají výdrž 7 až 8 let. „Jejich správná údržba má vliv na životnost, kapacitu a celkovou spolehlivost. V letošním roce jsme proto investovali do výměny systému zimního dobíjení, který pocházel už z roku 1995,“ dodal Havránek.

DPMB zajišťuje během plavební sezony, tj. od dubna do konce října, dopravu z Brna – Bystrce do Veverské Bítýšky. Úsek dlouhý cca 10 km ujedou lodě zhruba za 70 minut.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: sdp-cr.cz)

Na Brněnské přehradě skončila plavební sezona. Lodě během ní přepravily rekordní počet cestujících Foto: Jedna ze sedmi lodí DPMB. Zdroj: dpmb.cz.
zpět na články

inzerce

nahoru