Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na celou trasu Praha - České Budějovice se vrací dálkové vlaky ČD!

Od pátku 1. července se na koridor Praha - České Budějovice vrací dálkové vlaky EC nebo IC Jižní expres. Tyto spoje však budou z hlavního města odjíždět o 15 minut dříve oproti běžnému jízdnímu řádu. České dráhy doporučují cestujícím, kteří jedou na letní prázdniny či dovolené, aby využily tyto vlaky v pátek či sobotu.

6:30 / 1. července 2022
Na celou trasu Praha - České Budějovice se vrací dálkové vlaky ČD!i

Foto: Nová trať mezi Voticemi a Sudoměřicemi u Tábora. Zdroj fotky: Správa železnic.

Dálkové vlaky mezi Prahou a jihem Čech pojedou znovu od startu prázdnin

Ve čtvrtek 30. června skončila úplná výluka koridoru Praha – České Budějovice mezi stanicemi Votice a Sudoměřice u Tábora. Od pátku 1. července 2022 se tak na plánované trasy vrátí spoje EuroCity/InterCity Jižní expres a rychlíky Vltava a Lužnice. Jižní expresy však budou kvůli pokračujícím stavebním pracím odjíždět z pražského hlavního nádraží o 15 minut dřív, tedy ve 49. minutu předchozí hodiny, např. místo v obvyklých 6:04 hod. už v 5:49 hod. Nadále bude fungovat náhradní autobusová doprava za regionální spoje v úseku Benešov u Prahy – Tábor.

Cestujícím, kteří se na přelomu končícího školního roku a začátku prázdnin vydají vlakem z Prahy do Jihočeského kraje, se doporučuje naplánovat cestu až po obnovení provozu na 1. července nebo na první prázdninový víkend. Tím se vyhnou přestupům na náhradní autobusové spoje.

Cílem této výluky mezi stanice Votice a Sudoměřice u Tábor  bylo především zvýšit rychlost, plynulost, komfort a bezpečnost dopravy. „Jedná se o výjimečnou stavbu nejen svým rozsahem, ale také technickou náročností. Díky přibližně 20 kilometrů dlouhé nové trati se zase o něco zkrátí cesta vlakem z Prahy do jižních Čech,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda k tématu. Došlo také k slavnostnímu otevření této tratě.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: ČD)

 

zpět na články

inzerce

nahoru