Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na červnovém Setkání lídrů českého stavebnictví se řešil stavební propad! Dolehne i na dopravní stavby?

České republice se v posledních letech stavebně velmi dařilo, přičemž v posledním roce stavebnictví rostlo. Podle průzkumu meziročně klesne o 1,9 % a v příštím roce by tento skok mohl být ještě větší. To vychází ze studie společnosti CEEC Research, která se rozebírala na Setkání lídrů českého stavebnictví! Tento propad bude mít vliv i na dopravu!

5:00 / 8. července 2022
Na červnovém Setkání lídrů českého stavebnictví se řešil stavební propad! Dolehne i na dopravní stavby?i

Foto: Setkání lídrů českého stavebnictví 2022. Zdroj: ČTK.

Jak se staví, tak se i prodělává, to je motto roku

Na setkání bylo mnoho známých tváří české politiky a několik zástupců významných stavebních firem. Zástupci těchto společností odhadují, že jejich obor bude ovlivněn stoupající inflací, růstem hypotečních sazeb i pokračující válkou na Ukrajině, s níž souvisí ceny energií a materiálů, přičemž je problém i s jeho dostupností. Málo je také kvalifikované pracovní síly.

"V druhé polovině roku proto očekáváme ochlazení poptávky, která bude mít zřejmě zásadní vliv na vývoj v roce 2023. Opatrnost investorů je tvořena nejasnou predikcí vývoje," řekl Robert Krestýn, marketinkový ředitel společnosti Wienerberger, největšího výrobce pálených cihel v ČR. "Jak se staví, tak se i prodělává, to je motto roku. Snad nenastane tak dramatický vývoj, aby některé firmy nemusely z oboru odejít," uvedl předseda představenstva společnosti Strabag Ondřej Novák.

Menší stavební firmy, které nepřesáhnou roční obrat více než 100 milionů korun, v letošní roce čeká podle studie propad na trhu o dvě procenta a v následujícím roce o 2,8 procenta. Na druhé straně velké stavební firmy budou mít propad nižší. V aktuálním roce by to mělo být 1,8 procent a v roce příštím 2,7 %.

Budování cest, telekomunikačních a energetických sítí poklesne, zpomalí se jejich výstavba

Inženýrská výstavba (budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí - pozn. redakce) také poklesne a jejich výstavba se podle studie zpomalí. Společnosti zabývající se stavbou pozemních budov, tedy nebytových i bytových objektů také zaznamenají pokles. Letos by měl být 0,7 % a v dalším roce o 1,7 %. Dopravní stavby tak čeká zdražení materiálu i jeho možný nedosatek.

V současnosti mají stavbaři nasmlouvané zakázky v průměru na devět měsíců dopředu. To je pro skoro polovinu (46 procent) dotázaných stejně jako před rokem. Pro čtvrtinu se jedná o delší dobu v meziročním srovnání (25 procent), a pro 29 procent o meziroční pokles.

Strabag se opět stal stavební firmou roku!

Firma Strabag obdržela cenu za TOP stavební firmu roku 2021, přičemž vyhrála poosmé z deseti ročníků. Druhá nejlepší firma v oboru v letošním roce byla Chládek & Tintěra z Pardubic. Tyto výsledky vyplývají z ankety společnosti CEEC Research. "Stavebnictví není práce pro sólisty, protože stavební projekt je úspěšný tehdy, pokud dáte dohromady skvělý tým a pokud funguje skutečně partnerská spolupráce mezi investorem a všemi dodavateli. Fakt, že jsme se již podesáté umístili v anketě na medailové pozici, vnímám jako potvrzení toho, že tento přístup, který je založen na otevřené komunikaci, respektu k ostatním a aktivním přístupu k řešení problémů, je správnou cestou," řekl Ondřej Novák, předseda představenstva Strabagu.

Do soutěže jsou nominovány všechny stavební společnosti, které realizují veřejné zakázky. CEEC Research nominuje 25 největších dodavatelů stavebních prací pro veřejný sektor v daném roce podle počtu provedených veřejných zakázek. Veřejní investoři u nich hodnotí kvalitu stavby, rychlost realizace, dodržení lhůty a dohodnuté ceny.

TOP Stavební firmy roku 2021:

1. Strabag

2. Chládek & Tintěra Pardubice

3. Swietelsky

4. M – Silnice

5. Firesta – Fišer, rekonstrukce, stavby

6. Colas CZ

7. Značky Morava

8. Porr

9. Herkul

10. Eurovia

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: CEEC Research)

zpět na články

inzerce

nahoru