Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na dálnici D35 u Skrbeně na Olomoucku bude letos dokončeno nové odpočívadlo

Na úseku dálnice mezi Olomoucí a Mohelnicí dokončí společnost Skanska do konce tohoto roku moderní zázemí pro 20 nákladních automobilů, čtyři autobusy, 29 osobních vozidel a čtyři karavany. Cena stavby s bezpečnějším napojením na dálnici vyjde na 45,5 milionu korun. ČTK to sdělil Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

19:17 / 11. července 2022
Na dálnici D35 u Skrbeně na Olomoucku bude letos dokončeno nové odpočívadlo i

Foto: www.skanska.cz

Původní odpočívku na dálnici D35 nedaleko motorestu U Zlaté křepelky ve směru z Mohelnice do Olomouce tvořila zpevněná asfaltová plocha bez zázemí. Podle Rýdla to už byla na současné české dálniční síti rarita. Odpočívadlo bylo postaveno společně s dálnicí v 80. letech minulého století.

Nové parkoviště bude mít kromě vlastního zázemí také delší připojovací pruhy k dálnici a pojme více vozů. "Podstatnou novinkou na odpočívce, ale i samotné D35, bude takzvaná korporátní toaleta, tedy multifunkční objekt včetně sprch a prodejních automatů. První je v provozu na české dálniční síti na dálnici D1, ale stále je toto řešení pro české řidiče známé spíše ze zahraničí," přiblížil Rýdl podobu nového odpočívadla.

Na místě budoucího parkoviště nyní stavbaři provádí zemní práce. "Recyklujeme zde a znovu využijeme maximum zde vytěženého materiálu. Vybudujeme i dva metry vysoký a 170 metrů dlouhý gabionový plot, který odpočívku oddělí od dálnice," sdělil k průběhů prací Jiří Kučera, projektový manažer společnosti Skanska.

Pro nákladní auta a autobusy bude povrch parkovacího stání tvořit jednovrstvý cementobetonový kryt. Zbytek povrchu bude asfaltový. Na počet volných parkovacích míst bude řidiče upozorňovat  informační systém. Součástí projektu je rovněž přípojka nízkého napětí, splašková i dešťová kanalizace s odlučovačem ropných látek, veřejné osvětlení, dopravní značení, sadové úpravy a oplocení prostor.

"Aktuální omezení dopravy v místě kvůli stavbě připojovacích pruhů, tedy svedení do dvou zúžených jízdních pruhů a omezení rychlosti, skončí 20. srpna," upozornil Rýdl.

 

Autor: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK, www.skanska.cz)

 

zpět na články

inzerce

nahoru