Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto

Ve dnech 10. až 13. listopadu mohli zájemci a návštěvníci zavítat na výstaviště PVA EXPO Praha Letňany, kde se konal již čtvrtý ročník veletrhu čisté mobility e-SALON. Na veletrhu se představily novinky ze světa elektromobilů od nejvýznamnějších značek. K vidění byly i koncepty řešení elektromobility, přičemž možné byly i testovací jízdy!

10:13 / 14. listopadu 2022
Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Autoi

Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.

Český trh táhnou hlavně firmy, které elektromobily zařazují do svých flotil

Na veletrhu čisté mobility e-SALON byla vidět společnost Škoda Auto. Ta předpokládá, že těsně po roce 2030 se bude na českém trhu prodávat více elektromobilů než aut se spalovacím motorem. V Evropě má tento bod zlomu nastat v roce 2028. Od ledna do konce října se v ČR zvýšil prodej elektromobilů o 19 procent na 3100 nových vozů, což jsou zhruba dvě procenta trhu. Proti loňsku to znamená zvýšení podílu o 0,7procentního bodu. Česko ale stále zaostává za EU, kde je podíl elektromobilů na prodejích okolo 12 procent. Podíl elektromobilů na prodejích Škody v Evropě je v současnosti okolo devíti procent, za osm let to má být zhruba 70 procent.

„Český trh táhnou hlavně firmy, které elektromobily zařazují do svých flotil,“ řekl Jiří Maláček ředitel zastoupení Škody pro ČR. Desítky elektromobilů má například Komerční banka nebo Coca-Cola. Jedničkou na trhu je Škoda Enyaq s více než třetinovým podílem. Do roku 2026 jej Škoda doplní o další nejméně tři elektrické modely. Na svět uvede malé SUV, městský crossover a velké sedmimístné SUV vycházející ze studie Vision 7S, kterou Škoda na e-Salonu vystavovala. Spolu s růstem počtu elektromobilů musí podle šéfa Škody v Česku růst i počet dobíjecích míst. „Počet dobíjecích bodů v ČR se letos zvýšil o 50 procent na 3600, z toho těch rychlodobíjecích bylo více než 100, což je růst o 150 procent. V roce 2025 má být v Česku 11 000 nabíječek včetně 800 rychlodobíjecích a o pět let později 35 000 dobíjecích bodů, včetně 2300 s kapacitou nad 150 kilowatthodin,“ pronesl Jiří Maláček.

K vidění byla ID. SPACE VIZZION, nový Citroën ë-C4 X či Renault Austral

Největší ve své historii, exkluzivní obsahem, jedinečný pro odborníky i širokou veřejnost. Takový byl čtvrtý e-SALON, nejvýznamnější událost pro odvětví ekologických vozů, technologií a řešení pro e-mobilitu. V rámci nejkomplexnější přehlídky čisté mobility se v Letňanech představily modely světových značek, mnohdy v národních premiérách.

V národní premiéře lidé mohli vidět ID. SPACE VIZZION, nový Citroën ë-C4 X či Renault Austral. Jako první však svou novinku představila Škoda Auto. Na české půdě se bude nově prezentovat ID. SPACE VIZZION od značky Volkswagen vyzdvihující design, který je v harmonii s výkonem. V Letňanech se ale ukázaly také horké novinky současnosti, které budou reprezentovat modely ID.3, SUV ID.4 a SUV kupé ID.5. Zájemci si je mohli vyzkoušet během testovacích jízd, ale také se v diskusi dozvěděli, jak lze elektromobilitu začlenit do každodenního života v Česku.

Svůj nový model IONIQ 6 poodkryla během veletrhu e-SALON také Hyundai. Poprvé se českým návštěvníkům předvedla Kia se svým EV6 GT, hvězdný vůz Kia Niro EV a dále plug-in hybridní Sportage či Sorento.

Exkluzivní předpremiéru měla v PVA EXPO PRAHA novinka příštího roku Citroën ë-C4 X, který avizuje propojení elegance siluety fastbacku, moderního přístupu SUV a s délkou 460 cm také nadčasového charakteru prostorného čtyřdveřového vozu. Nový ë-C4 X bude nabízen s elektromotorem o výkonu 100 kW / 136 k, dojezdem podle WLTP až 360 km a rychlým dobíjením 100 KM / 10 min. při 100 kW DC. Velkou národní premiérou mělo představení SUV modelu Renault Austral s novou generací hybridního pohonu E-Tech a systémem openR. Model bude jedním z pilířů při znovudobývání segmentu C, který je srdcem světového automobilového trhu. Nový Austral pokračuje v ofenzívě, kterou zahájily modely Arkana a Mégane E-Tech elektrický. Mezi další novinky se zařadila Cupra, která se poprvé pochlubila svým malým elektromobilem Born. Opel představil kompaktní elektromobily Corsa-e a Mokka-e s dojezdem až 353 kilometrů, luxusní elektrický minibus Zafira-e a plug-in hybridní SUV Grandland PHEV, které kombinuje pohon na benzin a elektřinu stejně jako nová Astra PHEV.

Součástí veletrhu byl program odborníků pro veřejnost

Jedním z hlavních bodů bohatého doprovodného programu veletrhu byla konference Čistá mobilita, která se odehrála během prvního a druhého dne veletrhu. Ve čtvrtek 10. listopadu byla akce rozdělená do pěti bloků a zabývala se tématy: Čistá mobilita v ČR – aktuální situace a výhled do roku 2030, Elektromobilita v dobách energetické krize, Elektromobilita v dopravě (hromadné, nákladní a jiné), Elektromobilita za současné energetické situace a Vodíková doprava v ČR.

V pátek 11. listopadu proběhly přednášky na témata: Synergie energií rodinného domu nezávislého na dodavatelích energií, Kombinace solárního carportu a nabíječek v praxi, Konvergence elektromobility a fotovoltaiky, BARACZEK – mobilní dřevostavba jako investiční nástroj, Modulární nabíjecí infrastruktura pro parkovací garáže, Výhody řešení propojení FVE s e-mobilitou a Elektromobil na dlouhých trasách / Řízení toku energie z FVE a důležitost bateriového úložiště.

V Hale 4 proběhla ve čtvrtek na stánku Porsche ČR panelová diskuze, kde se sešli ambasador značky VW Lukáš Hejlík, produktový specialista e-mobility z Porsche ČR Dušan Klimek, Kirill Jánošík ze společnosti PRE, Marek Tomíšek, šéfredaktor portálu fDrive.cz, a vedoucí dopravy ZZS Zlínského kraje Martin Konečný. V Hale 2D se BESIP věnoval tématu bezpečného pohybu na koloběžkách. Hala 5 bude patřila testovacím jízdám elektromobilů. V rámci veletrhu mysleli organizátoři také na děti, pro které byl připraven program na stáncích Škoda Auto nebo Volkswagen v Hale 8. Během e-SALONU se návštěvníci mohli setkat také s Josefem Šilerem, legendárním kaskadérem, testovacím jezdcem, instruktorem, a především ambasadorem veletrhu MOTOCYKL PRAHA 2023, který se bude konat v březnu příštího roku.

Publikoval: Karel Geba (Zdroj: e-SALON a ČTK)

Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany.. Na e-SALONU byly vidět automobily budoucnosti! Po roce 2030 převládnou v prodejích aut v ČR elektromobily, tvrdí Škoda Auto Foto: Ilustrační foto. Zdroj: Facebook PVA EXPO Praha Letňany..
zpět na články

inzerce

nahoru