Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na jihu Číny se zřítilo letadlo. Na palubě bylo 132 lidí

V horách na jihu Číny dnes havarovalo letadlo společnosti China Eastern Airlines se 132 lidmi na palubě. S odvoláním na místní média o tom informovala agentura AP. Počet obětí ani příčiny nehody nejsou známy. Záchranáři ale uvedli, že na místě nenašli žádné stopy po přeživších.

18:57 / 21. března 2022
Na jihu Číny se zřítilo letadlo. Na palubě bylo 132 lidíi

Foto: ČTK

Původně čínská média uváděla, že v době neštěstí bylo v letadle 133 lidí. Později počet o jednu osobu snížila a sdělila, že se na palubě nacházelo 123 cestujících a devět členů posádky.

Čínská státní televize oznámila, že letadlo směřovalo z města Kchun-ming do Kantonu. V Čuangské autonomní oblasti Kuang-si mělo "nehodu", jež způsobila požár na horském svahu.

Agentura Reuters uvedla, že se jednalo o šest let starý Boeing 737-800. Stroj odstartoval ve 13:11 místního času (6:11 SEČ). Po 14:20 místního času (7:20 SEČ) ztrácel rychlost a následně začal prudce klesat. Kontakt s letadlem byl ztracen nad městem Wu-čou. Na místo se vydali záchranáři.

"Můžeme potvrdit, že se letadlo zřítilo," napsala v prohlášení společnost China Eastern Airlines. Čínská média citovala představitele záchranných složek, podle nějž se letadlo rozbilo a způsobilo požár, který na místě zničil bambusový porost. Jiný záchranář řekl, že v troskách nejsou žádné stopy života. V době neštěstí bylo v oblasti částečně zataženo a dobrá viditelnost.

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval vyšetřovatele, aby příčinu nehody zjistili co nejdříve a zajistili naprostou bezpečnost letového provozu.

V posledních letech patří Čína v bezpečnosti letecké dopravy k nejlepším na světě, píše agentura Reuters. Poslední smrtelná nehoda civilního tryskového letadla se tam stala v roce 2010. Tehdy za špatné viditelnosti havarovalo letadlo společnosti Henan Airlines, když se blížilo k letišti v I-čchunu. Z 96 lidí na palubě jich 44 zahynulo.

Společnost China Eastern Airlines patří mezi trojici největších aerolinií v Číně. Létá na řadě domácích i mezinárodních tras a obsluhuje 248 různých destinací, uvádí Reuters.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru