Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na kole po CT 8 přes Královéhradecký i Pardubický kraj

Cyklisté mohou od letošního roku využívat novou část vyznačené dálkové cyklotrasy číslo 8 (CT 8). Na cyklovýlety lze tak vyrazit z Hradce Králové přes Týniště nad Orlicí, Choceň, Ústí nad Orlicí až do obce Rybník u České Třebové.

9:26 / 3. července 2023
Na kole po CT 8 přes Královéhradecký i Pardubický kraji

Foto: Od 1. července mohou cyklisté využít nově značenou cyklotrasu číslo 8. Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

S příchodem prázdnin usedá čím dál více lidí na kolo, ať už jde o rodiny s dětmi či zkušené cyklisty. V letošním roce mohou cyklisté vyzkoušet novou část vyznačené dálkové cyklotrasy číslo 8 (CT 8), která vede Pardubickým i Královéhradeckým krajem. Cyklotrasa vede převážně po klidných komunikacích III. třídy. Výlety lze spojit i s jízdou vlakem.

 „Je to nenáročný a příjemný cyklovýlet, který vede částečně přírodním parkem Orlice a zároveň podél železniční trati, takže pokud by se vám už nechtělo šlapat na kole, můžete nasednout na vlak. V úsecích Třebechovice pod Orebem – Petrovice, Petrovice – Týniště nad Orlicí a Choceň – Česká Třebová – Rybník se jede po cyklostezce, jedná se tedy o komfortní a bezpečné úseky bez motorové dopravy,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní pro sport a cestovní ruch.

Během modernizace železničního koridoru v úseku Choceň – Ústí nad Orlicí doslala cyklostezka v tomto úseku zcela nový asfaltový povrch. V tomto úseku je CT 8 souběžná se stávající CT 18 (Hlinsko – Vysoké Mýto – Choceň – Ústí nad Orlicí – Letohrad – Žamberk – České Petrovice). V průběhu letních prázdnin je i tento úsek proznačen směrovkami CT 8.

Plánované rozšíření cyklotrasy

Do budoucna se počítá s tím, že ve spolupráci s dalšími kraji bude cyklotrasa dobudována a proznačena po celé její délce, tedy v koridoru Děčín – Česká Lípa – Liberec – Jičín – Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Choceň – Ústí nad Orlicí – Česká Třebová – Lanškroun – Hoštejn – Rýmařov – Krnov – Opava – Ostrava.

Pardubický kraj aktuálně řeší se svazkem obcí regionu Orlicko – Třebovsko přípravu výstavby cyklostezky v úseku Perná – Brandýs nad Orlicí (CT 18 i CT 8), která by v tomto úseku odklonila cyklisty ze silnice III. třídy.

Publikoval: Karel Geba (zdroj: Pardubický kraj)

Na kole po CT 8 přes Královéhradecký i Pardubický kraj Foto: CT 8 vede z Hradce Králové až k České Třebové. Zdroj: Pardubický kraj.
zpět na články

inzerce

nahoru