Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Ministerstvo vnitra se snesla kritika ze strany španělských leteckých společností

Aerolinky kritizují španělské Ministerstvo vnitra kvůli dlouhým čekacím lhůtám na pasovou kontrolu a odbavení na letišti Adolfa Suaréze v Madridu. Mají za to, že ministerstvo dostatečně personálně nezabezpečilo kontrolu cestovních dokladů. To cestujícím způsobuje problémy. O situaci dnes informoval veřejnoprávní server RTVE.

17:49 / 7. června 2022
Na Ministerstvo vnitra se snesla kritika ze strany španělských leteckých společností i

Foto: pixabay.com

Hlavním kritikem situace na nejrušnějším španělském letišti je společnost Iberia vypravující  z Madridu velký počet navazujících letů do destinací mimo Evropu. Podle ní způsobuje nedostatek personálu na pasových kontrolách či vypnutí automatických kontrol zpoždění letů. Někteří pasažéři se tak nestačí včas odbavit. Z důvodu těchto problémů zmeškalo svůj let podle společnosti Iberia od 1. března na 15 000 cestujících.

Dlouhé fronty na odbavení se podle asociace španělských aerolinek objevují i na dalších španělských letištích. Letecké společnosti upozornily na fakt, že přibližně 80 % zahraničních návštěvníků Španělska volí jako dopraví prostředek právě letadlo.  

Ministerstvo vnitra "rázně odmítá, že by se na španělských letištích tvořily fronty a zpoždění při kontrole pasů". Počet policistů se podle něj mění v souvislosti s očekávaným vytížením letiště. Ve dnech, kdy se očekávají vysoké počty cestujících (například o Velikonocích), bývá jejich počet posílen. Podle zdrojů z ministerstva se navýšil  na letišti v Madridu o 200.

Větší fronty při odbavení způsobují podle leteckých společností také nová pravidla pro britské turisty. Největší skupina zahraničních návštěvníků Španělska nemůže kvůli brexitu používat systém automatického odbavení, ale musí projít fyzickou kontrolou. Aerolinky po ministerstvu požadují změnu režimu pro tyto cestující.

Z údajů španělského Ministerstva dopravy vyplývá, že počet odbavených pasažérů na španělských letištích v březnu a dubnu vzrostl na 36 milionů lidí, což v meziročním srovnání znamená pětkrát více cestujících. Letošní údaj je asi o pětinu nižší než v roce 2019. Za měsíce březen a duben odbavilo letiště Adolfa Suaréze téměř 7,5 milionu pasažérů.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru