Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Mníšecku proběhne rekonstrukce silnic za 133 milionů korun

Středočeský kraj plánuje rekonstrukci silnic za téměř 133 milionů Kč. Stavební práce proběhnou v okolí obcí Líšnice a Klínec a začít by měly ještě letos.

8:24 / 6. března 2023
Na Mníšecku proběhne rekonstrukce silnic za 133 milionů koruni

Foto: Silnice v okolí obcí Líšnice a Klínec se nacházejí ve špatném technickém stavu. Ilustrační foto. Zdroj: pixabay.com

Krajští radní schválili vyhlášení nadlimitní veřejné zakázky. Nejen řidiči se tak dočkají dalšího opraveného úseku silnic v okolí Líšnice a Klínce na Mníšecku. Středočeský kraj nechá rekonstruovat spojnici (silnice III/0042) sjezdu na 14. kilometru dálnice D4 přes Líšnice do Klínce a dále silnici z Klínce (III/1025) směrem do Jíloviště, přičemž rekonstruován bude úsek z Klínce na křižovatku u dálničního podjezdu. „Snažíme se v maximální míře rekonstruovat celou silniční síť. Každý rok do ní investujeme stovky milionů korun, samozřejmě to ale nestačí, byť čerpáme finanční prostředky nejen z vlastních, ale i národních a unijních zdrojů. Opravy tedy prioritizujeme na základě řady faktorů,“ uvedl Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

K opravě uvedených úseků silnic bylo přistoupeno především z toho důvodu, že se zdejší silnice nacházejí ve špatném technickém stavu. Ty totiž obsahují spoustu trhlin a jsou plné záplat či deformací. Při rekonstrukci silnic pak dojde na sanace konstrukčních vrstev a jejich obnovu a úpravy některých křižovatek. Opomenuty nebudou ani nové pokládky krytu finišerem, včetně následné obnovy dopravního značení.

Zadavateli zakázky na rekonstrukci silnic jsou Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje, ale i obce Líšnice a Klínec, které vybudují stavební objekty podél krajských silnic. Náklady na rekonstrukci jsou stanoveny 132,9 milionu korun včetně DPH.

Pokud půjde vše podle plánu, měly by práce na silnici III/0042 začít ještě v letošním roce. Stavební práce na silnici III/1025 začnou letos anebo v roce příštím. „Každá část akce je plánována na jednu stavební sezonu, ovšem v závislosti na zimní technologické přestávce. Stavby musí být vzájemně koordinované,“ dodal Bendl.

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: Středočeský kraj)

zpět na články

inzerce

nahoru