Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na nadjezd u pardubické nemocnice by se měly příští týden vrátit trolejbusy

Na důležitý nadjezd v Kyjevské ulici v Pardubicích by se 15. dubna po více než ročních opravách měly vrátit trolejbusy. Kolaudace trakčního vedení je naplánovaná na 14. dubna, řekl ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán. Automobilisté si budou muset na cestu po mostě přes železniční koridor a ulici kpt. Jaroše ještě počkat.

19:26 / 6. dubna 2022
 Na nadjezd u pardubické nemocnice by se měly příští týden vrátit trolejbusyi

Foto: Luboš Jeníček

Nadjezd spojuje centrum Pardubic s městskou částí Pardubičky. "Cestujícím přinesly opravy nadjezdu komplikace. Mohou vystoupit před ním a dojít do nemocnice podchodem, ale ne pro každého to bylo přijatelné. Ostatní musejí cestovat po objížďce, která je dlouhá a časově náročná," uvedl Pelikán.

Jízda k nemocnici je kvůli zavřenému nadjezdu o 20 minut delší. Vozy MHD měly původně najezdit po objízdných trasách 265.000 kilometrů navíc. Kvůli prodloužení stavebních prací to bude asi o dalších 100.000 kilometrů víc.

Podle náměstka primátora Pardubic Petra Kvaše (ODS) bude most zprovozněn pro automobilovou dopravu během několika dnů poté, co se na něm obnoví provoz MHD. Do té doby budou muset řidiči vydržet jezdit objížďkami včetně těch, kteří do města přijíždějí alternativní přístupovou cestou od Chrudimi přes Nemošice.

Sanitky po dobu oprav jezdí přes ulice Komenského a Kyjevská. Do nemocnice jedou přes most přes Chrudimku, do kopce po cyklostezce a zadní branou do nemocničního areálu. Z nemocnice vyjedou po Komenského ulici parkem dolů k mostu přes řeku a dál do města.

Nadjezd pochází z roku 1964 a generální opravou dosud neprošel. První překvapení čekalo dělníky při demolici mostních říms, ve kterých byl azbest. Odstranění a likvidace nebezpečného materiálu prodloužily již v začátcích dobu nutné uzavírky o několik týdnů. Skutečný technický stav mostu odhalil až diagnostický průzkum ložisek a úložných prahů, který bylo možno provést až po zvednutí mostních polí. Ložiska pod deskami mostních polí byla natolik zkorodovaná, že nebylo možné je repasovat.

Město na opravu nadjezdu získalo příslib dotace 216 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Původní náklady na opravy, které se měly pohybovat kolem 240 milionů korun, budou minimálně o 20 milionů vyšší.

Publikoval: Bc. Karel Geba (Zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru