Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na nádraží Letohrad/Kyšperk přijela včera v podvečer nová moderní vlaková jednotka nové řady 665 od Leo expressu!

Včerejší podvečer byl na letohradském nádraží nadmíru moderní, protože právě sem dorazil nový vlak od Leo expressu. Jednalo se o novou jednotku řady 665, která se vyvinula v Číně. Aktuálně probíhá testování těchto jednotek na veřejné železniční síti.

9:02 / 13. října 2022
Na nádraží Letohrad/Kyšperk přijela včera v podvečer nová moderní vlaková jednotka nové řady 665 od Leo expressu!i

Foto: Lokomotiva Leo express řady 665 na nádraží Letohrad/Kyšperk. Zdroj: Facebook Nádraží Letohrad/Kyšperk.

Nahradí čínské vlaky stárnoucí Pendolino?

Leo express si lokomotivu nové řady 665 objednal u čínského dodavatele. Následně však dopravce od kontraktu odstoupil z důvodu toho, že do struktury dopravce vstoupila španělská společnost Renfe s 50% podílem a švédská Euromaint Gruppen s podílem 5 %. Nicméně pár nových lokomotiv bylo Leo expressu dodáno, přičemž pokračuje jejich testování na veřejné železniční síti.

Pro čínského výrobce je to zásadní moment, protože by mohlo dojít ke schválení dodávání čínských lokomotiv do Evropské unie. Otevření evropského železničního trhu Číně dojde pouze v případě, kdy tradiční výrobci lokomotiv nebudou stíhat naplňovat objednávky a kapacity zákazníků. Těchto limitů však tito dodavatelů téměř dosahují. Avšak je využití těchto vyrobených vlakových jednotek v Číně velkou neznámou. Je ale možné, že tyto moderní vlaky v budoucnu nahradí stárnoucí Pendolina ČD.

Autor: Karel Geba (Zdroj: Facebook Nádraží Letohrad/Kyšperk)

zpět na články

inzerce

nahoru