Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na odborné diskusi na téma Digitalizace 2022 projevil svůj názor na stavebnictví v dopravě generální ředitel Správy železnic!

V Praze se 6. května uskutečnilo setkání odborné veřejnosti na téma digitalizace. Svůj názor na stavebnictví a digitalizaci pronesl i generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. V čem digitalizace může pomoci dopravcům? A jak urychlí stavební projekty, které jsou pro silniční i železniční dopravu tak významné?

5:00 / 27. května 2022
Na odborné diskusi na téma Digitalizace 2022 projevil svůj názor na stavebnictví v dopravě generální ředitel Správy železnic!i

Foto: ČTK

Jiří Svoboda, generální ředitel SŽ, prozradil jaké jsou jeho zkušenosti a názory na BIM v dopravě (informační model budovy pozn. redakce).

„Zkušenost je velká, ono to před chvílí zaznělo, že už desítky projektů máme za sebou, ale jsme pořád na začátku. Já to tady nebudu zalévat sluncem. (smích) Digitalizace je obrovskou výzvou pro všechny činnosti. Dokud v těch obrovských organizacích, kde je mnoho majetku, nebude pasportizace nebo knihovna výrobků, dokud nebude to prostředí připravené, tak tohle všechno je obrovský kus práce. Ale i tak, pan ministr Ivan Bartoš uvedl, že to přinese úspory, tak to stojí za to,“ řekl Jiří Svoboda.

Jsou to velká témata

Generální ředitel zmínil svou konkrétní zkušenost s BIM, která se týká projektu rekonstrukce, modernizace a rozšíření Masarykova nádraží. „V tomto projektu asi zhruba 40 lidí najednou dává neustále nějaké připomínky přímo do toho prostředí a přeju hodně štěstí SUDOPU, aby se s tím vypořádal (smích),“ dodal.  

Generální ředitel SŽ věří, že digitalizace má smysl a úspory v ohledu na stavebnictví to přinese. Doufá, že se s digitalizací projekty zlepší a kompletně se zpřesní, což by mohlo přinést úbytek práce. Zmínil, že by se vše mohlo urychlit, což dodá projektům kvalitu. Je ale zapotřebí přisvědčit lidi, aby digitalizaci věřili, což je velkým úkolem. „Máme dobře našlápnuto. Založil jsem samostatné oddělení telematiky, protože jsem viděl, že pokud nebudeme lákat lidi v rámci digitalizace, tak to půjde těžko. Takže největším problém budou určitě lidé, a proto potřebujeme zaměstnance, kteří přinesou kvalitu a pochopení digitalizace do podnikových strategií,“ dodal na závěr. Více k tématu naleznete zde.

Autor článku: Bc. Karel Geba

zpět na články

inzerce

nahoru