Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na opravy silnic letos Liberec vydá bezmála 50 milionů korun

Liberec v letošním roce vydá na opravy silnic bezmála 50 milionů korun. Je to obdobná částka jako loni. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) půjde v několika případech o takzvané sdružené investice, na nichž se podílí i vlastníci inženýrských sítí.

15:27 / 18. března 2022
Na opravy silnic letos Liberec vydá bezmála 50 milionů koruni

Foto: Deník/Freiwilligová Blanka

"Za městem jde jenom díl nákladů, protože když to spojíme se síťaři, tak gró stavební investice provedou oni," sdělil Šolc novinářům.

Mezi sdružené investice patří oprava Slavíčkovy a Františkovské ulice pod autobusovým nádražím spojená s rekonstrukcí plynovodu a vodovodu. "Je to rozdělené do dvou etap," řekl náměstek. Práce ve Slavíčkově ulici začaly ve středu, ve Františkovské budou probíhat od druhé poloviny dubna do října.

Na fáze jsou rozdělené i další sloučené opravy, které začnou v dubnu. Ve Šlikově a Tylově ulici v Horním Růžodole potrvají práce do září; ve Vrbově a Čížkově ulici u areálu univerzity potom do listopadu. V této lokalitě se bude také rekonstruovat plynovod ve Fučíkově ulici. Tam by dělníci měli pracovat od května do září.

Letos se bude dokončovat i několik staveb z loňského roku. Sem patří výměna vodovodu a kanalizace s následnou obnovou povrchů silnice, chodníků a veřejného osvětlení v Purkyňově ulici, Javorové ulici a ve Slovanském údolí za botanickou zahradou. Ta by měla začít ještě v březnu a skončit v listopadu. Stejně jako loni bude uzavřená i frekventovaná Sokolská ulice v horním centru vedoucí k Šaldovu náměstí. Podle Šolce tam ale ještě termín stanovený nemají. Firma, která opravu silnice provede, zatím vybrána není. Ještě letos chce radnice zahájit opravu Heřmánkovy ulice v Machníně spojenou s výměnou vodovodu. Skončit by měla v příštím roce.

Z ostatních silničních investic chystaných městem patří mezi největší oprava komunikace, přilehlých parkovacích ploch a chodníků v Rychtářské ulici v Ruprechticích za 13 milionů korun. Oprava bude probíhat od dubna do října. Jedná se o první z pěti etap úprav sídliště v této lokalitě. Další důležitou stavbou je podle náměstka primátora zkapacitnění frekventované křižovatky Žitavská a Švermova. Denně tudy projede přes 10.000 aut. Při úpravách přibude jízdní pruh v Žitavské ulici. Práce začnou v dubnu a skončí v srpnu.

Už od tohoto pondělí průjezd Libercem výrazně komplikuje rekonstrukce dvou mostů na průtahu I/35. Jedná se však o investici Ředitelství silnic a dálnic, nikoli města. Projekt v hodnotě 377 milionů korun potrvá až do října příštího roku.

 

Publikovala: Dagmar Lánská (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru