Otevřít menu
Doprava dnes
-

Na Pardubicku jezdí autobusy nových dopravců

Pardubický kraj začaly v neděli obsluhovat autobusy některých nových dopravců. Velká část nových jízdních řádů odpovídá těm dosavadním, jen několik linek bylo přečíslováno. Ceny jízdného se nemění. Nové dopravce vybralo hejtmanství ve výběrovém řízení. Smlouvy budou platit po dobu deseti let.

6:23 / 13. června 2022
Na Pardubicku jezdí autobusy nových dopravců i

Foto: www.tram-bus.cz

V oblasti začnou nově jezdit společnosti BusLine a Umbrella Services. Ostatní dopravci v kraji již působili. Většinou ale měli jen menší rozsah přepravy. Výjimku tvoří společnost Arriva, jež zabezpečovala asi 40 % linek.

Smlouva umožňuje dopravcům subdodávky do 20 % celkového výkonu, mohou tak využít pomoc i jiných dopravních firem.

"Vzhledem k tomu, že v některých městech provozují autobusová nádraží jiní dopravci, museli jsme jednat o tom, aby nádraží zůstala na svých místech. To se povedlo, cestující se tedy nemusejí obávat toho, že budou muset hledat nová stanoviště autobusů," uvedl ke změnám v dopravě Michal Kortyš (ODS), náměstek hejtmana pro dopravu. Čekárny zůstávají také v provozu.

Soutěž na autobusové dopravce v hodnotě 6,745 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty musel Pardubický kraj opakovat. První tendr, kvůli požadavkům kraje, jež v soutěži omezily okruh potenciálních zájemců, zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Území regionu bylo v rámci výběrového řízení rozděleno na osm oblastí. Sdružení firem BusLine LK a BL14 zvítězilo v okolí Jevíčka, Litomyšle, Lanškrouna a Ústí nad Orlicí. Přeloučsko bude obsluhovat společnost Umbrella Coach & Buses; oblast kolem Poličky potom společnost ZDAR. Chrudimsko bude i nadále obsluhovat Arriva autobusy, dříve Arriva Východní Čechy, Holicko zabezpečí firma Car-Tour. Námitky jedné z neúspěšných společností proti druhému výběrovému řízení ÚOHS zamítl.

 

Publikoval: Filip Červinka (zdroj: ČTK)

zpět na články

inzerce

nahoru